A kdy teď jedem na plný pecky??   :::...>>> od pondělí do čtvrtka  ::::....>>> od 17.00 do 21.00 ZDE

 

Zprávy - vyhlásili jsme STOP špatným zprávám

 

Obchodní řetězec Tesco se stěhuje ze západu na východ

Obchody Tesco jistě dobře znáte. Ať už chodíte do supermarketů, kde mají spíše potraviny nebo jste kdykoliv během dne i noci mohli navštívit jejich hypermarkety ve větších městech a vybrat si z nepřeberné nabídky sortimentu od drogerie až po oblečení a elektroniku. Řidiči mají možnost natankovat Tesco benzín a naftu. Ten, kdo cestuje po světě, se mohl kromě Evropy setkat s obchody Tesca donedávna i ve Spojených státech amerických. Tam ale firma nevydělávala. Raději se teď stěhuje do Asijské Indie. Také jste nejspíš slyšeli, že i od nás odchází známý a zavedený Interspar. Koupila ho firma Ahold, co provozuje supermarkety a hypermarkety Albert.

Dopravní podni Českých Budějovic testuje další elektrobus

Od úterý 25. Března do úterý 1. Dubna 2014 proběhne zkušební provoz na linkách českobudějovické městské hromadné dopravy. V pořadí již druhý elektrobus zavítal do Jižních Čech. V prvním případě jsme vás informovali o Siemensu Rampini, teď se jedná o českého zástupce SOR EBN 8 z Libchav. Elektrobus je dlouhý 8 metrů, široký přes 2,5 metrů s obsaditelností 51 cestujících. Elektrobus se dobíjí v rychlém nabíjení jen 1 hodinu, v pomalejším nabíjení 8 hodin. Dojede v městském provozu 150 až 180 kilometrů, což je velmi slušný výkon. Máte možnost se s ním svést i vy. V úterý na lince č. 11, ve středu na 12, čtvrtek 5, pátek 18, sobota a neděle 3, pondělí 9 a končí v úterý na lince č. 45.

111.

Týn se po letech dočká bazénu

V místě původního letního koupaliště, které skončilo s velkou povodní v roce 2002, se v Týně nad Vltavou začíná s vyměřováním nového koupaliště. Město dostalo větší část z euro dotací, tím se také zavázalo dodržet termíny výstavby a otevření. Vedle toho ještě vedení města uvažuje o revitalizaci koupaliště, které je v místě největšího sídliště v Týně nad Vltavou Hlinky.

Mění se i týnská dopravní tepna

Jaro bude znamenat pro řidiče určité komplikace. Už se objevilo nové dopravní značení a světelná signalizace na křižovatce v Týně nad Vltavou, cesta k Táboru nebo Milevsku. Mají zde vzniknout dva kruhové objezdy, které by pomohli dopravě v případě, kdy se bude dostavovat Jaderná elektrárna Temelín.

Připravte se na změnu času

Už v neděli 30. Března se bude měnit zimní čas na letní. Rafičky si budete muset posunout ze druhé na třetí. Letní čas vydrží 210 dní než se bude 26. Října měnit zase na zimní.

110.

Přivítejme postní období

Jistě jste si všimli, že ve vašem okolí probíhali Masopustní zábavy. Od minulé středy, která byla podle křesťanství popelečnou a lidé se mohli v kostelích po celé zemi nechat pomazat pravým popelem, nastává čtyřiceti dení půst. Neznamená to ovšem nejíst. Spíše to znamená, aby člověk před Velikonocemi přemítal o svém životě a dokázal přestat s věcmi, které nejsou úplně tak správné.

Radnice ušetřila miliony

V loňském roce vypsal magistrát Českých Budějovic 235 veřejných zakázek v hodnotě kolem jedné miliardy korun. A všechny města České republiky by se od nich měla poučit. Dokázali díky dobře pořádaným a vypsaným veřejným zakázkám ušetřit 275 milionů korun a to je vysokých 26 procent. Další peníze ušetřili díky aukcím, které ponechali v kase města přes jeden milion korun. Podobné zkušenosti má i kraj, kde se podařilo ušetřit ještě více peněz na platbách za energie. Jen tak dál.

Transplantace ledvin zachraňuje životy

Pražský IKEM – Institut klinické a experimentální medicíny slaví úspěchy na poli transplantací. Teď se mu povedla takzvaná řetězová transplantace. Řetězová protože jí podstoupilo více lidí najednou. Čtvrt roku trvaly přípravy na zákroky pro to, aby 7 dárců darovalo ledvinu stejnému počtu příjmenců. Lékaři to dokázali v pouhých třech dnech. Výborná práce.

109.

Ukrajina se ztrácí

Složitá situace na Ukrajině začala revolucí, když lidé nebyli spokojení s vládou prezidenta Janukoviče. Vyšlo totiž najevo, jak byl prezident bohatý díky úplatkům a různým machinacím a snažil se vést zemi nedomakraticky. Když už se zdálo, že je po revoluci a Ukrajina si bude volit svého nového prezidenta a vládu, vtrhla do země Ruská armáda pod záminkou, že chce ochránit ruské občany na Krymě pratřícího Ukrajině. Jde o poloostrov, který Rusko kdysi Ukrajině darovalo a stále tam žije polovina rusky mluvících občanů. Vzniknul tak nový spor, který může dohnat tyto státy k válce. Jsme jednoznačně pro mírové řešení celé situace. Zároveň se vzdát vlivu, kdy mezi sebou soupeří západ a východ. Jde především o Ukrajinu, její lid a mír.

100 let českobudějovické nemocnice

Českobudějovická nemocnice slaví sté výročí. Za rok 2013 se může pochlubit 1450 lůžky, 53 tisíci léčenými pacienty, proběhlo zde na 30 tisíc operačních zákroků a skoro 660 tisíc těch ambulantních. Úctyhodný je také počet narozených dětí, kterých bylo v minulém roce 2135. Budějovická nemocnice je také velkým zaměstnavatelem, má totiž kolem 2500 zaměstnanců. Drží také krok se špičkovými republikovými pracovišti, jen za posledních 6 let pro poskytování nejlepší péče investovala přes 1 miliardu korun.

 

Nový Občanský zákoník se zastává zákazníka

Pokud si něco koupíte, stáváte se zákazníkem.  A to nejen v kamenném obchodě, kam si dojdete po vlastních nohách. Můžete také nakupovat přes internet, na dálku přes telefon. Můžete jet na předváděcí akce nebo prodávající může přijít za Vámi, můžete ho potkat třeba na ulici. V každém případě máte právo vrátit zboží, které si od prodejců koupíte, do 14 dnů. Tato výhoda platí pro všechny druhy prodejů, tedy až na výjimky jako je např. rychle se kazící potraviny a další, které vyjmenovává zákoník. Musíte to ale udělat v písemné podobě, tedy napsat a poslat nejlépe doporučeně zpět prodejci. Zbyde Vám tak důkaz o odeslání. Když vám nebude chtít prodejce vzít zboží zpět, máte možnost domáhat se svého soudně.

Koryto Vltavy se dočká čištění

Vltava si prošla čištěním dna zatím v úseku od Českých Budějovic, kolem Hluboké nad Vltavou. Letos v létě přijde na řadu úsek v Týně nad Vltavou. Řeka je široká, ale v některých místech je hloubka pod kotníky díky kamenům, řasám nebo spadlým stromům. Snad se tak řeka stane bezpečnější a sjízdná minimálně pro vodáky.

107zpravy.MP3

Od pondělí do středy budete mít vážení posluchači možnost vidět naživo svého prezidenta Miloše Zemana. V rámci poznávání celé České republiky konečně zavítal i do Jižních Čech. Čeká ho tu nabytý program. Jen zítra přeruší návštěvu a vrátí se na vyslovování důvěry do poslanecké sněmovny. Navštíví hejtmana Jihočeského kraje pana magistra Jiřího Zimolu, primátora Českých Budějovic Juraje Thomu. Přijede do krajské nemocnice nebo do Jaderné elektrárny Temelín. Dorazí i do dalších jihočeských měst – Písek, Jindřichův Hradec, Třeboň, Sezimovo Ústí, Tábor, Jistebnice.

Zdá se Vám, že je letos o zimě nějak teplo? Někteří z Vás možná pamatují rok 1978. Nebo si jej alespoň nechte vyprávět od Vašich rodičů nebo prarodičů. Na Silvestra bylo veňku nějakých 15 stupňů celsia a lidé chodili v kraťasech. Úsměv všem ale zamrz, když ze dne na den přišlo prudké ochlazení až na mínus 15 stupňů. Dětem se tím protáhly vánoční prázdniny až do 20. Ledna 1979. S jistotou nemůžeme říci, jestli si na nás nevymyslí paní zima něco podobného, ale najdou se i důvody, proč mít rád teplejší zimu. Nejvíce počasí oceníte v přídadě placení za spotřebované teplo v bytě nebo domě. Své také ví silničáři, kteří ušetřili nemalé prostředky za posypovou sůl. Peníze budou moct alespoň využít k opravám děravých silnic.

106zpravy.MP3

Česko se pyšní nejhezčí stanicí metra

Zatímco se vedení dopravního podniku Praha hádá s magistrátem o zvýšení cen jízdného městské hromadné dopravy, které by pomohlo financovat nákup nových tramvají Škoda 15 T Forcity, sbírá Praha ocenění za stanici metra. Na trase A je Staroměstská stanice v barvách červené a zlaté. Americká televizní stanice CNN jí řadí po boku stanic z Moskvy nebo Varšavy mezi dvanáct nejpůsobivějších evropských míst veřejné dopravy. A co teprve její reportéři řeknou, až budou moci navštívit zcela nové stanice trasy A, která povede do Motola a později přímo na letiště.

Tunel Blanka se snad dostaví

Zůstáváme ještě v našem hlavním městě. Praha má o něco více jasno v dostavbě drahého tunelu Blanka. Soud rozhodl, že stavební firma Metrostav má stavbu dokončit. Metrostav plánuje zahájit dokončovací práce na jaře. Protože čas letí jako voda, není jasné, jestli se stihne tunel otevřít v srpnu tohoto roku, jak slibují zástupci města.

Zimní olympiáda odstartovala

V pátek proběhlo zahajování zimních olympijských her. Na stadion v Soči dorazila olympijská pochodeň a prezident Ruska Vladimír Putin tak mohl zahájit již 22. hry. Je na ně hrdý. Do historie se zatím zapsali jako nejdražší hry vůbec. Přestože stáli přes jeden bilion korun a mohli bychom tak zaplatit skoro celý státní dluh, stavby na olympiádě budí posměch. Po internetu kolují fotografie např. topení zavěšeného u stropu, společné záchodky, přechod pro chodce vedoucí do záhonu. Jak je vidět, drahé ještě nemusí znamenat dobré.

105zpravy.MP3

Česká republika má novou vládu složenou z koaličních stran ČSSD, KDU-ČSL a hnutí ANO. Jsou to spíš levicové a středové strany. Chtějí prosadit postupné zvyšování minimální mzdy, rychlejší růst důchodů, rušení zdravotnických poplatků, snížit daň z přidané hodnoty na léky. Uvidíme, jak se tyto sliby budou plnit. Premiér Bohuslav Sobotka, ministr financí Andrej Babiš, zdravotnictví Svatopluk Němeček, obrany Martin Stropnický a další budou mít plné ruce práce. Budou mít na to čtyři roky než budou nové parlamentní volby v roce 2017.

V Českých Budějovicích bude zavedena nová linka městské hromadné dopravy. Jedná se o linku č. 45, která bude jezdit ze Švábova Hrádku na sídliště Šumava a Máj. Tato linka zatím nabídne 8 spojů denně. Zatím je ve zkušebním provozu. Dopravní podnik bude hodnotit, kolik jezdí spoji lidí a podle toho může měnit počet spojů z 8 na víc.

104zpravy.MP3

Do jihočeské metropole míří ekologický elektrobus

Minule jsme přinesli zprávu o chystané lince, která vede na náměstí Přemysla Otakara II v Českých Budějovicích. Dopravní podnik proto chce zkusit elektrický typ autobusu. Od úterý proto bude k vidění elektrobus zapůjčený z hlavního města Rakouska Vídně. Jedná se o dvoudenní zkušební provoz v běžných podmínkách. Cestující ho budou moci využít bezplatně. Ve středu bude jezdit linku č. 91 ze sídliště Máj až na náměstí. Ve čtvrtek pojede linku č. 92 na trase nádraží, přes náměstí, k nemocnici až na náměstí Bratří Čapků a zpět. Elektrobus značky Siemens typ Rampiny je dlouhý do osmi metrů, tak se dostane i do stísněných ulic starých měst. Stačí mu připojit se na trolejové vedení a nabíjet baterie 10 až 15 minut na hodinu jízdy. Maximální rychlost má 65 kilometrů v hodině, to je stejně jako trolejbus.

Snad už konečně budou vidět

Ministerstvo dopravy předloží budoucímu ministrovi návrh na zavedení reflexních proužků pro cyklisty a chodce. Tato povinnost by platila za snížené viditelnosti a v noci. Opatření vítají hlavně řidiči, protože chodci a cyklisté nejsou, když mají na sobě tmavé oblečení, vůbec vidět. Na Slovensku to již platí. Snížila se tak úmrtnost a nehodovost.

103zpravy.MP3

Informace z dopravy obsahují, jak už to v životě chodí dobré i ty horší zprávy. Začneme tou lepší. V Českých Budějovicích jedná město s dopravním podnikem o nasazení autobusů na linku vedoucí na hlavní náměstí Přemysla Otakara II. Vzhledem k charakteru chráněné památkové zóny se uvažuje o malých autobusech, které by příliš nenarušovali její ráz. Teď ta horší zpráva. V únoru se chystají změny v jízdních řádech. Výstavba rychlostního koridoru z Nemanic do Ševětína si vyžádá dočasnou náhradní autobusovou dopravu. To by Vás mohlo zdržet při cestě.

Premiér Bohuslav Sobotka přišel v pondělí 20. ledna na Pražský hrad za prezidentem republiky Milošem Zemanem. Předal mu listinu kandidátů a věří, že prezident přijme jeho kandidáty na ministry. Prezident se chce s každým osobně setkat a probrat, jak si představují, že povedou své ministerstvo. Někteří kandidáti nemají ke svému ministerstvu žádné odborné znalosti.

102zpravy.MP3

Prezident České republiky Miloš Zeman se nechal slyšet, že tento pátek 17. Ledna jmenuje premiéra Bohuslava Sobotku. Ten už má sestavené kandidáty na obsazení vlády a jednotlivých ministerstev. Vládu sestavovali společně vítězové voleb ČSSD, hnutí ANO a KDU-ČSL.  Tyhle tři strany již před tím sestavili společný koaliční program. Museli se shodnout na věcech, které budou chtít prosadit. Jednou z takových věcí je snížení daně z přidané hodnoty na léky, ze současnách 15 procent na 5 procent. Tím pádem by léky zlevnili. Na druhou stranu tím stát vybere méně peněz na daních a nebude moct tolik utrácet. Tak nevíme, co je lepší.

Tím, že se zdražují potraviny, rozmáhá se mezi lidmi vlastní domácí výroba potravin. V televizních zprávách televize Nova nás seznamuje reportér Láďa Hruška, jak ušetřit. Posledním jeho výrobkech byl domácí chléb za dvanáct korun. Ještě před tím přišel s rychlou žemlovkou. Mnoho informací můžete najít rychle a v pohodlí z domova na internetu. Takovým šlágrem je výroba domácích jogurtů nebo másla. Pokud se chcete podělit s ostatními posluchači o Váš levný a kvalitní recept, můžete nám ho poslat do redakčního emailu.

101zpravy.MP3

Rádio Radiátor přeje všem posluchačům do nového roku 2014, abyste byli hlavně zdraví, víc lásky a byli sme na sebe hodní a milí. Všem se dobře žilo a průběžně se plnila Vaše přání.

Jak to vypadá, planeta Země nebylo jediné místo pro život. Na planetě Mars se prohání vozítko Curiosity, které objevilo spousty stop po vodě, která je základem života. Na vlastní kůži si to budou moci ověřit první lidé. Jestli se chcete zapojit do osidlování rudé planety, můžete se přihlásit do výběru na kosmonauty, kteří mají jen tu jistotu, že se dostanou tam a nikdo nezaručí, že se jednoho dne vrátí zpět na Zem. Mezi první čtyři kosmonauty se přihlásila i dvacetiosmiletá Češka, která se dostala do uzšíhio výběru. Z celého světa mělo chuť opustit Zemi přes dvěstě tisíc lidí. Uvidíme, jestli se jí to nakonec podaří a bude naší zástupkyní, jejíž jméno by vešlo do dějin lidstva.

Letos nás čekají troje volby. Připravte se na to, že Váš hlas budou potřebovat už v květnu voliči do Bruselu, to je Evropský parlament. Na podzim nás čeká výběr zastupujících senátorů do Senátu České republiky a komunální volby, ze kterých vzejdou zastupitelé a starosta Vašeho města.

100zpravy.MP3

S dobrovolnými hasiči se můžeme setkat snad v každém městě. Kromě hašení se také věnují osvětě a prevenci. Jejich kroky často směřují do školek a základních škol, kde mají za úkol vysvětlit, co se například nesmí, aby nevzniknul požár nebo jak se chovat v krizové situaci. Získávají tolik obdivu, který pak může vést k tomu, že se žák přihlásí k dobrovolným hasičům. Tím má možnost seznámit se na vlastní kůži se všemi hasebními prostředky, vyzkoušet různé postupy. To, co se tam naučí využít v hasičských soutěžích. Ten vltavotýnský sbor dobrovolných hasičů má 22 členů a zásahová vozidla značky MAN s objemem vody 2500 litrů a 200 litrů pěnidla, Tatru 148 s 6600 litry, Volkswagen Transporter nebo zásahový člun pro 12 osob. Všem hasičům, nejen těm dobrovolným, přejeme klidné Vánoce i celý rok 2014.

Blíží se poslední čtvrtý adventní týden a Zlatá neděle. Tím Vám přejeme veselé Vánoce a šťastný nový rok, aby jste byli veselí, zdraví, pomáhali si navzájem, byli k sobě ohleduplní, respektovali jeden druhého a měli se rádi. Tak hodně štěstí a zdaru v roce 2014.

99zpravy.MP3

Nedá nám to, ale musíme se postavit proti rozhovoru premiéra České republiky Jiřího Rusnoka, ministra obrany Vlastimila Picka a ministra financí Jana Fischera, kteří si povídali na půdě Poslanecké sněmovny o tom, jak se jim nechce odletět na pohřeb bývalého Jihoafrického prezidenta a nositele Nobelovy ceny za mír Nelsona Mandeli. Vedli debatu na úrovni hospodských pobudů a díky nim jsme celému světu přinejlepším pro smích. Nám to však připadá, že se máme za co stydět a snad ani omluva takovou ostudu nespraví. Inu jak říká české přísloví - slovo ani párem koní nezastavíš aneb jak mít z ostudy kabát.

Vánoce jsou obvykle dobou, kdy se snaží jeden druhému pomoci. Koná se spousta adventních koncertů, např. teď probíhají adventní koncerty České televize každou neděli s průvodci Janem Potměšilem a Ester Janečkovou. Usilují o to, aby lidé přispěli penězi na dobré účely. Podobně v Praze na Pražské křižovatce pod záštitou nadace Vize 97. Konal se Mikulášský bazar, kam se sjelo spousta organizací, které pomáhají potřebným a lidem v nouzi. Každá taková organizace měla svůj stánek a něco na prodej. Trhu se účastnili i zástupci Domova sv. Anežky. Aby sem přišlo, co nejvíc lidí, objevili se na trhu známé tváře z televize. Celým programem provázela Kateřina Herčíková Hrachovcová, přišla Tatiana Vilhelmová, Ivana Andrlová, Kateřina Brožová, Marek Vašut, Naďa Konvalinková, Kateřina Mátlová, Tomáš Valík, Eliška Balcarová. Podařilo se prodat zboží a vítěžek půjde na fungování dílen a sociálních služeb.

98zpravy.MP3

V neděli v 18 hodin se rozsvítil vánoční strom na náměstí Míru v Týně nad Vltavou. Současně město nechává rozsvěcovat vánoční výzdobu podél důležitých silnic a stezky pro pěší. V Praze slavnostně rozsvěcovala na Staroměstském náměstí dvacetimetrový vánoční strom z Modletic u Prahy známá herečka Libuše Šafránková. Krásu stromu si prý nenechalo ujít na 70 tisíc návštěvníků. Ještě vyšší strom, kolem 25 metrů, poputuje z Domažlika do Vatikánu na náměstí Sv. Petra, kde už tuhle tradici dodržují 31 let. Strom bude nakonec možná o něco kratší, protože musí projet řadou římských tunelů bez poškození nebo zastavení. Pro město Domažlice je to významná pocta.

Nezadržitelně se k nám blíží nejveselejší české svátky - Vánoce. Nejen že se děti těší na dárky, ale i pro rodiče a ostatní jsou Vánoce svátky klidu a míru. Máme za sebou železnou neděli, čeká nás bronzová. Zatímco křesťané slaví příchod Spasitele, obchodníci vymysleli pojmenování nedělí tak, aby přilákali co nejvíce lidí nakupovat. Často se lidi po nákupech tak unaví, že si nakonec ani vánoční atmosféru nevychutnají. K tomu se ještě přidá mnoho strávených hodin u trouby a pečení cukroví nebo při důkladném úklidu.

97zpravy.MP3

Dnes začínáme poněkud smutně. Alespoň si tak připomeneme smutné výročí. 24. Listopadu 1991 zemřel jeden z nejznámějších zpěváků populární hudby Fredie Mercury, vlastním jménem Farrokh Bulsara. Jeho smrtí se začalo více mluvit o smrtelně nebezpečné nemoci AIDS, kterou trpěl. Za touto nemocí stojí virus HIV. Přenáší se většinou pohlavním stykem nebo přenosem krví. V každém případě je dobré chránit se při sexu kondomem. Když už se člověk nechrání, měl by podstoupit test na zjištění nemoci, aby měl jistotu, že je zdravý. V opačném případě ho čeká náročná léčba.

Našemu redaktorovi Davidu Tycovi nemohla uniknout předváděcí jízda zapůjčeného trolejbusu Solaris Metro style z dopravního podniku města Salzburg. Podle jeho slov je to dobrý trolejbus, který vyniká dobrými jízdními vlastnostmi a komfortem i bezbariérovostí. Výhodou je také klimatizace. A mezi nevýhody náš redaktor řadí úzkou uličku v zadní části vozu, kam budou moci vstoupit pouze huběnější z nás. Jízdu si nenechali ujít desítky fanoušků městské hromadné dopravy. Trolejbus budil takový zájem, že přebral všechny cestující z klasické linky č. 5. Solaris si musel poradit i se špatnou silnicí vedoucí na sídliště Máj. Ale kdyby se dopravní podnik Českých Budějovic přeci jen rozhodl trolejbus koupit za 750 tisíc euro, město by jistě nechalo silnice na sídlišti opravit.

96zpravy.MP3

V pátek z Plzně přivezli na traileru dlouho očekávaný červený trolejbus do dopravního podniku v Českých Budějovicích, do trolejbusové vozovny v Horní ulici. Jedná se o nový typ Solaris, o kterých jsme Vám posluchači už říkali. Tenhle týden přiede ještě druhý kus a ze všeho nejdřív zahájí zkušební jízdy pro účely detailního seznámení ze strany řidičů i personálu vozovny, kteří se budou starat o jejich údržbu. Poslední do trojice přijede nejmodernější Solaris Trolino, který bude na testovací jízdy zapůjčen z Rakouska.

95zpravy.MP3

Vláda v demisi schválila snížení poplatků za pobyt v nemocnici, který je do konce roku 100 korun za den. Vláda chystala změnu kvůli verdiktu Ústavního soud, který řekl, že poplatek ve výši 100 korun může lidi, kteří mají málo peněz „rdousit“. Snížení na 60 korun bude platit až od 1. března. Leden a únor nebudou pacienti v nemocnicích platit vůbec. Po prvním březnu nebudou rodiče platit poplatek za své ratolesti. Regulační poplatek u lékaře se nemění a je 30 korun za návštěvu.

Dnes si připomínáme svátek svatého Martina. Významný světec, který se zapsal do historie legendou, když pomohl chudému, který mrznul veňku bez šatu a on mu dal půlku svého oblečení. Po zbytek života žil skromně. Dnes to však vypadá, že tenhle den není skromný. Pro mnohé může znamenat pečenou husu a láhev červeného vína. Tak nevíme, jak se to mohlo stát a co tím vlastně lidé slaví?

94zpravy.MP3

Dopravní podnik města Českých Budějovic získá dva zbrusu nové trolejbusy. Výrobce těchto trolejbusů je Škoda electric Plzeň. Pro Budějovice je to nezvyklý nový typ trolejbusu, protože do teď byly budějovičtí zvyklí na typ TR 25, který vychází z karosorie Karosy Vysoké Mýto. Nový typ TR 27 je česko – polská výroba. Kastle třetí generace pochází z Polska a Škoda vyrábí a montuje elektrickou výzbroj. Bude celý v červené barvě pro příslušnost s dopravním podnikem. Mezi jeho výhody patří bezbariérovost a všechny hnané nápravy. Ty pomohou na ledě a sněhu v zimních měsících. Svou premiéru si odbudou v polovině listopadu. Původní staré dva trolejbusy ze Škody Ostrov poputují za hranice České republiky. Jedná se o Ukrjinu nebo Maďarsko.

Finišují přípravy pro stavbu letní plovárny v Týně nad Vltavou. Byl vypracován projekt, který počítá s vodní plochou, která je stejně velká jako byla doteď plovárna. Ta bude rozdělena na dvě části. První část bude pro plavání. Jedná se o dvě dráhy s délkou 25 m. Druhá část bude relaxační. Samostatně je část pro děti. Přibyde zelených ploch v areálu plovárny. Současné asfaltové plochy se promění v trávník.

93zpravy.MP3

O víkendu 25. a 26. října 2013 proběhly volby 2013 do poslanecké sněmovny. 1 016 829 hlasů dostala nejsilnější politická strana Česká strana sociálně demokracká ČSSD. Největším překvapením bylo zvolení nové strany, politického hnutí ANO, bude líp, kterému důvěřuje 927 240 občanů. Vede jí podnikatel Andrej Babiš, který chce vést stát jako firmu. Třetí nejsilnější stranou je Komunistická strana Čech a Moravy se 741 044 hlasy. Své poslance budou mít v poslanecké sněmovně strany TOP09, ODS, ÚSVIT, KDU-ČSL. Teď se musejí jednotlivé strany dohodnout, aby mohli sestavit novou a silnou vládu. Když se nedohodnou, je možné, že budou předčasné volby. Ty by byly 23. a 24. května 2014. Uvidíme, jestli se politici dokáží shodnout a táhnout za jeden provaz k blahu běžného občana. Nejspíš to bude složité, už teď se hádají mezi sebou zástupci ČSSD. Více než o občana, půjde o boj o moc.

Ten, kdo měl odvoleno, mohl jít v neděli navštívit výlov třetí největšího jihočeského rybníka Bezdrev. Má úctyhodných 425 hektarů. Na návštěvníky čekala podívaná na brodící se rybáře, plná nákladní auta ryb, i nějaké to občerstvení. Lidé si mohli koupit čerstvou rybu. V pondělí následovaly Rybářské slavnosti. Zahrála dechová hudba, své kulinářské umění předvedl kuchař Petr Stupka. Výlov pokračuje dál a bude trvat nejpíš až do 1. listopadu. Pokud chcete zjistit, jak to přesně bude volejte telefonní číslo: +420 387 789 411. Po ukončení výlovu si můžete dojít koupit kapra nebo další ryby na sádky rybářství Hluboká.

92zpravy.MP3

25. a 26. října proběhnou předčasné volby do Poslanecké sněmovny. Každý státní občan České republiky, starší 18 let má volební právo a může volit, koho chce. Volit může stranu tím, že vloží jejich lístek do obálky a vhodí do volební urny. Nebo může navíc tzv. kroužkováním vybrat člověka nebo až 4 lidi, které za danou stranu chce poslat do poslanecké sněmovny. Nám dobře známé jsou strany jako ČSSD, ODS, KSČM, KDU-ČSL nebo Zelení a TOP09. Koblihami se zviditelňuje dosud neznámá strana ANO. Lákadlem na přímou demokracii oslovuje voliče strana Tomia Okamury ÚSVIT. A díky prezidentovi Milošovi Zemanovi vznikla Strana práv občanů Zemanovci, která tvoří nynější vládu. O dalším vývoji české politické scény a výsledcích voleb Vás budeme informovat v příštím vydání zpráv.

91zpravy.MP3

V našem rádiu dáváme prostor dobrým zprávám. Někdy děláme výjimky a říkáme si i o špatných událostech, ke kterým stojí za to se vrátit a vzpomenout je. Už je tomu 80 let, co na Ukrajině nastala kritická situace. V letech 1932 a 1933 nakázal ruský Generální tajemník Komunistické strany Sovětského svazu Stalin odvést všechnu úrodu z Ukrajiny jako pomstu sedlákům, kteří nechtěli dát pole a majetek do státního vlastnictví, něco jako u nás bývala Jednotná zemědělská družstva. To mělo za následek dlouhotrvající hlad obyvatel Ukrajiny. Stalin se tak stal vedle Hitlera největším vrahem lidských dějin. Podle odhadů umřelo na několik milionů lidí. Tímto vyjadřujeme lítost nad těmito hrůzami, které dokáže člověk člověku udělat a doufáme, že se nic podobného už nestane.

90zpravy.MP3

Chudý, jak kostelní myš. Bez práce nejsou koláče. Suchý a Šlitr. Voskovec a Werich. Cože to tu povídáme? Mají tyto věty něco společného? Ano, jedná se o cvičení. První cvičení je na česká přísloví a to druhé je na doplňování známých dvojic. Každý si tak procvičuje mozek a paměť. Pokud se chcete zlepšit v paměti, musíte jí trénovat. Čím častěji, tím lépe. Někdo chodí do školy. Studenti chodí přes den místo práce. Ale jsou i takoví, kteří chodí do práce a přitom studují např. večerní školu. Nejlepší příležitostí ale zůstává samostudium. To znamená, že se člověk učí doma a sám. Učebnice si může buď koupit, ale je to drahé. Lepší si je půjčit v knihovně, kde se knihovně zaplatí jen roční poplatek a pak si půjčíte knih, kolik potřebujete. Čím dál tím více věcí je také dostupných na internetu. My Vám můžeme doporučit základní cvičení, která jsou podobná těm, která zazněla v úvodu zpráv. Tyto a další najdete na www.vzpominkovi.cz. Přejeme všem pevné nervy, studijní zájem a úspěšné výsledky.

89zpravy.MP3

V pátek 27. září se konal v Českých Budějovicíh Regionální den železnice. Akce probíhala po celý pátek a sobotu. V pátek se představila původní parní lokomotiva 310 tzv. Kafemlejnek na trase mezi hlavním Budějovickým nádražím a depem kolejových vozidel. V hodinových intervalech jezdila kyvadlově tam a zpátky. Diváci si mohli vychutnat pravou nefalšovanou páru, nostalgickou jízdu s přihazováním černého uhlí do kotle i na povel k odjezdu prostřednictvím známého písknutí. V depu mohli návštěvníci vidět výstavu lokomotiv. Byla tam také parní rychlíková lokomotiva tzv. Štokr řady 556, nová elektrická jednotka řady 650 Regiopanter – jedná se o novou posilu vozidlového parku v Českých Budějovicích, která jede až 160 kilometrovou rychlostí. Mezi dalšími bylo k vidění modernizovaný Brejlovec, nově pojmenovaný Katr podle agregátu Caterpillar. V sobotu se jelo pro změnu do Teplárny. Na své si přisli všichni, nejen příznivci kolejové dopravy. Pátečního programu se účastnil i náš kolega David Tyc: „Dozvěděl jsem se o nové jednotce Regiopanter všechno. Vím, že stojí 114 milionů korun. A teď je zaučených 24 strojvedoucích. Musí jezdit na trasách do Velenic a po Jihočeském tankodromu do Strakonic“.

88zpravy.MP3

Dobrá zpráva přišla minulý týden, když elektrárenský gigant ČEZ informoval o snížení cen za elektrickou energii. V peněženkách zákazníků může příští rok zůstat až o 20 procent víc peněz. Snížení cen potvrdili i další dodavatelé. Domácnosti a podniky platí různé tarify podle toho, jakou mají spotřebu. Jiný tarif má domácnost, která používá elektřinu jen na svícení, zatímco jiná s ní topí, i vaří. Domácnost po slevě dokáže ušetřit až pár tisícovek ročně. Nejspíš také dojde ke snížení plateb na zálohách, které bývají kolem jednoho tisíce korun.

87zpravy.MP3

Jak už to bývá, s koncem léta přichází i čas sklizně. Už od nepaměti lidé vyjadřují velký dík pánu B-hu za další potravu. Končí tak období, kdy lidé už neměli ze zásob, co do pusy. Spoléhali jen na letní úrodu ovoce jablek a hrušek nebo zeleniny cukety, rajčat, paprik. Konečně se také dočkali zrna nebo brambor, které vydrží daleko déle. Oslava začíná předáním dožínkového věnce a čerstvého chleba z nové umleté mouky. Staročeská oslava přináší ještě koláčky a proudy chladivého moku – piva. Úrodě i chlebu a vůbec lidské práci žehná pan farář. Pak už ale probíhá hodování, hudba s tancem, bez čeho se pořádná veselice neobejde. Za rádio Radiátor děkujeme všem, kteří se starají o úrodu. Práce v zemědělství je náročná, člověk než sklidí, musí zbavit pole kamene a plevele, zvorat a pohnojit, zasít a pravidelně se o pole starat. Dneska už úrodu nezachrání strašák v poli, ale velké množství hnojiv a látek, které hubí škůdce, takzvané pesticidy a látek, které hubí plevel, takzvané herbicidy. Doufejme, že se všeho používá s mírou. Jinak se nám to jednou vrátí v podobě poškození zdraví.

86zpravy.MP3

Jedete si to takhle českou krajinou, když náhodou vjedete do obce, která se normálně jmenuje Zliv, ale z nějakého důvodu se najednou obec jmenuje Mrkvanov a její obyvatelé jsou Mrkvané nebo kdo je víc zlomyslný – oslovuje je Mrkváci. Čemu za to vděčí? Obec už od nepaměti bojuje s touhle přezdívkou, tak si místní řekli než se prát, že jí raději využijí a budou každoročně pořádat slavnosti věnované mrkvy. Mrkev nalevo, mrkev napravo. K tomu soutěže v krouhání a pojídání. Návštěvníci také mohli přispět k dobré věci. Nadace ČEZ tu měla oranžová kola, díky kterým se rozdělovali finanční prostředky, kdy záleželo na tom, kolik kdo ujede. Naše redaktorka Věra Drmotová našlapala dobrých 150 korun českých. Ano, posluchači, slyšíte správně! Tahle akce se měří na koruny, které končí v neziskových organizacích. Tenhle rok se podpoře těšila Bazalka, která v Českých Budějovicích pomáhá v bazální stimulaci, poskytuje sociální služby a rehabilitaci, vzdělává. Za odměnu si návštěvníci mohli koupit mrkvovou zmrzlinu. Na závěr naše redaktorka Věra Drmotová vyzývá: „Přijďte se taky příští rok pobavit. Je to tu skvělý.“

85zpravy.MP3

Tak už je to jisté. Poslanecká sněmovna byla rozpuštěná. Ve dnech 25. října v pátek a 26. října v sobotu proběhnou volby. To znamená, že výsledky budou známé nejspíš už v pondělí 28. Října, kdy naše republika slaví 95. výročí založení a dostane tak od svých občanů novou vládu, která bude vládnout až do roku 2017. Času moc nezbývá, politické strany brzy začnou s předvolebními kampaněmi. Známé jsou předvolební sliby, které se pak těžko plní. Jsme zvědaví, která strana bude voličům nabízet pivo a párek zdarma. Tomu totiž nikdo neodolá. Snad si posluchači přijdete i na Vaše oblíbené zpěváky. Nevíme, jak Vy, ale my v rádiu říkáme, že všechny ty piva a další dárky na nás neplatí. Považujeme je za úplatek. Rozhodovat se budeme podle sebe. Někdo bude dávat přednost politickému programu orientovaného na ochranu přírody, dopravu nebo práci. Věcí, které potřebují zlepšit je hodně.

84zpravy.MP3

 

V létě se dá dělat spousta věcí. Nejen koupat nebo jezdit po dovolených, ale mnoho zamilovaných párů si o letních měsících říkají své Ano. To je odpověď na otázku oddávajícího, na kterou musí odpovědět souhlasně ženich a nevěsta, aby se jejich sňatek stal právoplatně uzavřený. Pamatujete si ještě, jak se Vás oddávající zeptal? Že ne? Nevadí. My Vám to zopakujeme: „Táži se Vás pane ženichu, slečno nevěsto, zda vstupujete dobrovolně do manželství se zde přítomnou slečnou, panem? Nádherné letní počasí stojí za plánováním i svatby, kterou osobně navštívil náš kolega David Tyc. Vdávala se jeho kamarádka Vlaďka. Jak David dále komentuje: „Obřad se odehrával v krásné, ale malé oddávací místnosti na zámku Kratochvíle u Netolic. Oddávajícím byl starosta Netolic pan Oldřich Petrášek. Byla to nádhera, počasí se vydařilo, hrála živá hudba.“ Jak už to bývá, následovala svatební hostina, předávání darů atd. Tam už bychom se ale dostali do soukromí svatebčanů, které tímto nechceme narušit. Z rádia Radiátor přejeme hodně štěstí na svatební cestu novomanželů Šmídových, ať se mají po celý společný život stejně tak, jako právě na ní.

83zpravy.MP3

 

V minulých dvou týdnech, co jsme měli v rádiu Radiátor dovolenou, jsme každý z nás zažili rozmary počasí. Podle zastupujícího vedoucího Míry Koubka se počasí doslova zbláznilo. Na Moravě lítali střechy. Na Šumavě vítr vyvracel třešně s kořenama. Místy přestala jít elektřina. Nejdříve jsme si museli zvykat na extrémně vysoké teploty. Ty se blížili ke 40 stupňům celsia. To se snad líbilo jen bzikavkám dešťovým, které jinak znáte jako takzvané hovada nebo o něco méně zastoupeným ovádům hovězím. Horka se k večeru a přes noc měnila v silné bouřky s přívalovými dešti nebo kroupami. Přesušené stromy tomu nedokázali odolat a praskali o sto šest. Každý se pak musel vyrovnávat s velkým nepořádkem. Doufejme, že nejsilnější bouřky máme již za sebou. Každému, komu se něco zlého přihodilo, přejeme pevné nervy a dobrou pojistku proti živelním pohromám jako jsou bouřky. Tak, aby bylo škody z čeho platit. Dnes hodně smutnou zprávu zakončíme poučením, že všechno zlé k něčemu dobré. Člověk si o něco více může vážit přírody, chránit jí, aby se mu neodvděčila globálním oteplováním.

V krátké době padla druhá vláda. Vedená premiérem Jiřím Rusnokem nedostala důvěru poslanecké sněmovny. Ještě před tím padla vláda premiéra Petra Nečase. Prezident Miloš Zeman má právo vybrat ještě jednu vládu, ale už se mu nechce. Rozhodnul se pro vypsání předčasných voleb, které možná budou probíhat 18. a 19. října. Dobrou zprávou tedy je, že si lidé o své vládě mohou rozhodnout sami, jak je zvykem v demokracii.

82zpravy.MP3

Zlaté časy zažívá česká husa. Nepatří sice k nejlevnějším masům. V supermarketech je kilo tak kolem 180 korun, ale lépe je jí koupit od českého chovatele, který ji sice nabízí za 200 korun. Kvalitou je však lepší. Vezmeme-li v úvahu normálně velikou husu s pěti kilogramy, pak je cena za celou husu až 1000 korun. To není málo, ale přibývá lidí, kteří si tuto pochoutku dopřávají i mimo svátek 11. listopadu na sv. Martina. Dobrou zprávou zůstává, že chovy se u nás rozšiřují. Dnes vykrmíme na 20 000 hus. Kolega Jirka Tůma vzpomíná na svojí babičku, kdy sama chovala husy. Dokonce vzpomínal na způsob šiškování pro to, aby měla lahůdkový tuk a tučná játra. Pozor, to je ale dnes už protizákonné, protože se tak husy týrají.

81zpravy.MP3

Do rádia Radiátor zavítala milá návštěva. Do Domova sv. Anežky přijeli na týden uživatelé z chráněného bydlení ze Sdružení Neratov. Neratov je pro ty, co nevědí, v Královehradeckém kraji. Dostanete se tam z Rokytnice v Orlických horách nebo Rychnova nad Kněžnou. Neratov byla opuštěná německá vesnice na pomezí česko polských hranic. Sdružení Neratov usiluje o obnovení vesnice, aby se do Neratova vrátil občanský život jako tam byl kdysi. Významnou dominantou je kostel Nanebevzetí panny Marie. Vidět ještě můžete faru, statek, který se bude brzy rekonstruovat. Tolik asi o Neratovi. Ještě dodám, že si pro vás možná ještě připravím rozhovor o beatboxu. A kdo ví, třeba navážeme spolupráci.

79zpravy.MP3

Bude tomu už 14 dní, co odstoupil předseda vlády, premiér pan doktor Petr Nečas. Toho se chopil prezident republiky Miloš Zeman, který si ponechal možnost jmenovat nového předsedu vlády. Stal se jím jeho dlouholetý známý pan Ing. Jiří Rusnok. Ten měl za dva týdny sestavit vládu. To znamená, že dával nabídky na zaměstnání na pozici ministra různým lidem. Tito lidé většinou mají společné to, že se určitému oboru věnují pracovně po mnoho let. Jmenujme např. ministra zdravotnictví Martina Holcáta, který doteď pracoval jako náměstek motolské nemocnice. Jedinou ženou ve vládě bude ministryně spravedlnosti Marie Benešová. Ministři v demisi si alespoň užijí prázdniny, musejí se totiž definitivně odstěhovat z kanceláří. Odstupují ministr Kalousek si proto stanovil jako úkol sehnat dostatek krabic od banánů. Každopádně bývalému ministrovi financí se podařilo udržet státní výdaje na uzdě. Nová vláda dost možná bude více utrácet, aby investovala více peněz do ekonomiky a tím rozhýbala růst, který přinese více pracovních příležitostí. Místo toho je také možné, že budou předčasné volby do poslanecké sněmovny. Nechme se překvapit dalším vývojem.

Jihočeskou vesnicí roku 2013 jsou Chelčice, které jsou dosud spíše známé jako dodavatel prvotřídních jablek. Obec nám dobře známá také skrze sociální služby, kdy Domov sv. Linharta vznikl za výrazné podpory Domova sv. Anežky a naší kolegyni Stáni Lenkerové, která zde dlouhou dobu pracovala jako ředitelka organizace. Mimo to se hodnotící komisi líbila rekonstrukce bývalé farní sýpky nebo tradiční způsob venkovského života.

 

V druhém největším městě České republiky, Brně, se otevřela nejvyšší budova Čech. Měří úctyhodných 111 metrů. To je 30 pater. Budova je tak velká, že se tam vejdou kromě bytů a kanceláří, fitness centrum, restaurace, obchody. Pro posluchače rádia Radiátor, jsme zjistili, že 24. až 30. patro, kde jsou apartmány k bydlení již vyprodané. Musíte se spokojit s nákupem nebo pronájmem kancelářských prostor nebo obchodů. Ceny se pohybují v milionech a často překročí částku 10 milionů korun. Dodejme, že druhá nejvyšší stavba je se 109 metry v Praze City Tower, který má o tři nadzemní patra méně. Třetí nejvyšší je opět v Praze. City Empiria Pankrác má stejně pater jako City Tower, ale měří o 7 metrů méně než nejvyšší v Brně.

74zpravy.MP3

Nedávno měl pozvánku na vlakový svátek kolega David Tyc v pořadu Otázky kdo ví jak Davida Tyce. V sobotu 22. června se oslavovalo 110. výročí od založení tratě Tábor – Bechyně. Při této příležitosti České dráhy vypravili zvláštní vlak Intercity se zkratkou IC. Číslo vlaku bylo 1161 s názvem František Křižík. Na tento vlak byla nasazena jednotka Pendolino. K našemu zklamání jsme se nemohli dostat do 1. třídy, protože tam jela V.I.P. I tak si oslavu užilo hlavně město Tábor, které na trať vyslalo nejstarší elektrický vůz. Originální vůz Františka Křižíka.

Domov svaté Anežky úspěšně zakončil projekt putování za Sv. Jakubem. Po sedm let putovali poutníci z Domova sv. Anežky trasu, která směřuje do španělského Santiaga de Compostela. Za tuto dobu našli účastníci půl milionu kroků, což znamená nějakých 300 kilometrů. Pro Vaší představu to je cesta jako z Českých Budějovic do Olomouce. V tomto případě cesta začínala  v rakouském Heidenreichsteinu a skončila až na německých hranicích ve Všerubech. Poutníci by jistě zasloužili dojít cíle, ale nějakých 2825 kilometrů se zdá být nedosažitelných. Leda by se našel štědrý dárce, který by podpořil další cestu.

73zpravy.MP3

Jako minulý rok nastává nejteplejší období roku a s ním spojené dovolené. Někdo už má dovolenou za sebou, jako například naše paní vedoucí Hanka. Všem doporučuje Itálii a říká: „Bylo to tam krásný, v Itálii se můžete koupat v moři, chodit na pravou italskou zmrzlinu. Mají výborné těstoviny, pizzu a víno.“ Dovolená v Itálii však stále patří mezi dovolené, kde si chce člověk odpočinout a večer jít za zábavou, za živou hudbou. Jsou ale také lidé, kteří chtějí svou dovolenou strávit aktivně, v pohybu. Tradiční aktivní dovolenou můžete strávit na horách. Rakouské nebo švýcarské Alpy mají své kouzlo a nenechají Vás v klidu odpočívat, protože samotný pohyb je v takovém prostředí odpočinkový. Rozšířené jsou dovolené strávené u nás v tuzemsku. Někdo jezdí na chatu. Podle kolegyně Marcely to znamená sice hodně práce, ale na večer posezení s rodinou a grilování nebo pečení na ohínku. Program je možný zpestřit poznávacími zájezdy. Například v Českém Krumlově se člověk může setkat tváří v tvář s historií. Nově zrekonstruovaná synagoga nabízí fotografie a životní příběhy lékařů nebo sklářů, kteří zahynuli za druhé světové války v koncentračních táborech.

72zpravy.MP3

Do Českých Budějovic míří druhý moderní vlak Region Panter od českého výrobce Škody Plzeň Transportation. České dráhy chtějí koupit ještě další dva. Třetí přijede nejspíš na podzim nebo na začátku příštího roku. A kde si ho vyzkoušet? Musíte si zakoupit jízdenku na trati České Budějovice – České Velenice nebo České Budějovice - Strakonice. Naším tipem je zastávka v Nových Hradech. Sice budete muset jít kousek pěšky, odměnou Vám pak bude místní klášter. A ještě nějaká ta technická data o vlaku. Elektrická jednotka řady 650 jezdí až 160 kilometrů v hodině. Tuto rychlost umožňují jen nové koridory. Dvouvozová elektrická jednotka pojme až 147 pasažérů. Na hnacím voze je první třída pro náročné cestující. To znamená, že si můžete polohovat sedačku. Druhý vůz je řídící. Ve vlaku je připojení k internetu. Určitou nevýhodou jsou záchody. Respektive jediný záchod, který je umístěn v prvním voze. WC je bezbariérové, vlak také. Ale záleží na nástupišti. Kde je nástupiště nízko nepomůže ani nízkopodlažní jednotka. V takovém případě musíte nahlásit na dispečink Českých drah, že chcete jako vozíčkáři jet. Podle pravidel stačí dva dny předem. Pokud budete chtít jet slavnostně první jízdu, máte příležitost jet o víkendu 15. června na Hlubokou a využít zážitků spojených s cestováním vlakem.

 

Tak a je to tady. O čem jsme minule psali, se skutečně stalo. První česká paterčata jsou na světě. Porod byl pro velký počet dětí rizikový, přišli na svět císařským řezem namísto klasického porodu. Porod tak proběhl dva měsíce před obvyklou délkou těhotenství a ta je devět měsíců. Čtyři kluci a jedna holčička jsou zdravé, ale pro jejich nízkou porodní váhu, jsou umístěné v inkubátorech. Naší výzvu o pomoc, vyslyšelo spousta posluchačů. Rodinu vybavili vším potřebným. Od města dostali byt, od krajského úřadu dvě pečovatelky a od státu nejspíš dostanou mimořádnou finanční pomoc. Politici se dohadují, jak to udělat. Vypadá to, že budou muset napsat zvláštní zákon. Za Rádio Radiátor blahopřejeme hodně zdraví, štěstí, pevnou vůli.

70zpravy.MP3

Televize Nova přišla s reportáží o nastávající mamince, která čeká paterčata. Už brzy bude rodit, tak se přesunula do Pražské porodnice, kde jí dělá společnost otec dětí. Radost trošku kazí fakt, že od státu nedostanou tolik peněz, kolik by potřebovali. Na druhou stranu jim stát pomůže – dostanou k sobě chůvu, která jim bude do čtyř let dětí hlídat a pečovat o ně. Maminka už má vymyšlená jména tří dětí. Díky ultrazvuku ví, že jedno z dětí bude určitě holčička a další budou dva kluci. Doufejme, že zbývající dva nebudou další kluci, to by jim asi zbořili barák. Zpráva vyvolala ze strany diváků televize Nova zájem. Ozývají se první lidé, kteří nabízejí konkrétní pomoc. Například že by darovali kočárek po svých dětech. Nastávající rodiče budou také řešit, kdo zůstane na mateřské dovolené. Zatímco v česku zůstává na mateřské každý desátý muž, v Evropě je to již každý čtvrtý. Tak jsme zvědaví, kdo z nich zůstane doma pečovat o dítě. Hlavní je, aby druhý z rodičů chodil do práce a rodinu živil.

69zpravy.MP3

Lidé si stále více půjčují na takové běžné výdaje jako je nájem nebo placení elektřiny, vody, plynu nebo topení. Je to velmi smutná zpráva, ale ještě než si člověk půjčí, má několik možností. Např. u elektřiny nebo plynu, má člověk možnost najít nejlevnějšího dodavatele. U vody a topení je nutné šetřit a ne plýtvat. Už naši předkové znali, že kdo šetří má za tři. Šetřete, abyste mohli časem koupit lepší plastová nebo dřevěná okna, která vám ušetří energie. A co když máte vysoký nájem? Zkuste se podívat po menším a levnějším bytě nebo pak najít ještě jednu práci. Ale my tu máme ještě větší oříšek. Co když má dluh hned takový stát? Náš kolega Míra Petřík s ekonomickým vzděláním doporučuje snížit Daň z přidané hodnoty až na 10 procent. Věci by se zlevnily a lidé by nakupovali více. S dalším originálním nápadem přichází pan prezident Miloš Zeman, který chce založit fond na snížení státního dluhu. Teď pobírá 186 300 korun plat a 173 300 korun jako náhrady. To máme dohromady 359 600 a z toho chce dávat 60 tisíc korun měsíčně do fondu. Háček je v tom, že takových dobrých lidí je málo. Když udělal průzkum Českobudějovický deník mezi hejtmany, našel se jediný, který by také přispěl, ale nikdo neví, jestli by dával měsíčně dvacetikorunu nebo víc. Ale i to by byl významný počin. Myslíte si, že se najdou ještě další podobně smýšlející lidé nebo bude státní dluh dál růst? Napište nám na náš email – radioradiator@gmail.com nebo facebook. Každopádně víc budeme vědět až s odstupem času. Co říkáte ohlédnout se za tímto článkem třeba za deset let?

68zpravy.MP3

Je tomu už dlouhých deset let, co zmizeli z Národního parku Šumava koně. Od té doby nastoupila na práci do lesa těžká technika. Její nevýhoda spočívá, jak uvádí kolega David Tyc, v tom, že za sebou nechává hluboké koleje, ve kterých pak ani sama technika neprojede. Stává se také, že jí spousta stromů skončí pod koly. Z motoru jdou spaliny znečišťující čistý vzduch v parku nebo zvuky, které plaší lesní zvěř. Ředitelství Národního parku Šumava tohle všechno došlo a pustili se do boje za zdravější Šumavu. Zatím se vracejí dva páry koní, ale v budoucnu jich má být hned 80. Každý z koní musí projít výcvikem v Národním hřebčinci v Písku. A nejen to, v Písku se připravují i budoucí kočí, kteří mají na starosti vedení koně pomocí příkazů jako např. „hyjé“ – to znamená dopředu, „prrr“ aby zastavil, „hot“ znamená doprava, „čehý“ doleva a „hoou“ zpátky. Je zajímavé, že se tyto povely nepoužívají, když na koni přímo sedíte. Koňáci místo nich používají povely jako ,,krok", ,,klus", ,,cval" nebo ,, stát".

67zpravy.MP3

Chcete pomáhat? Častěji? Pak právě vy se můžete stát dobrovolníky. A kdo je to dobrovolník? Známe zaměstnance nebo pracovníky – to jsou lidé, kteří dostávají za svojí práci mzdu nebo plat. Ti nepomáhají, ale pracují. Podobně jsou na tom brigádníci, kteří také pracují za odměnu, ale většinou jen na chvíli. My se ale budeme zabývat dobrovolníky a dobrovolnou službou. Dobrovolník je člověk, který nějakou dobu chodí pomáhat druhým bez nároku na odměnu. Nejvíce známí dobrovolníci jsou sdružováni ve sborech dobrovolných hasičů. Dobrovolník může pomáhat v sociálních službách, ve zdravotnictví. Může pomáhat v odklízení po přírodních katastrofách a to doma v České republice nebo také v zahraničí. Obrátit se můžete na organizace jako jsou například ADRA, Člověk v tísni Nejčerstvější druh dobrovolnictví přichází z Českých Budějovic, kde radní chtějí odlehčit městské policii a nabrat místo nich dobrovolníky. Na starost jim dají hlídání přechodů pro chodce. My si jenom nejsme jistí, jestli je to ještě dobrovolnictví, spíš si myslíme, že radnice nabízí placenou brigádu, protože přislíbila odměnu 100 korun za hodinu. To by pak chtěl být dobrovolníkem každý. Jenže ono jde více o chuť pomáhat než dostávat.

66zpravy.MP3

Vodáci budou jistě dobře znát Zlatou Korunu. Není to, jak se na první pohled zdá vzácná mince, ale jedná se o klášter na řece Vltavě, který letos slaví 750 let od založení. Přesně roku 1263 byl založen Českým králem Přemyslem Otakarem II. A podle pověsti mu věnoval velmi vzácnou relikvii – trn z trnové koruny, kterou měl nasazenou Ježíš Kristus při ukřižování. Jenže tahle vzácná věc se ztratila v době rabování a ničení Českého státu husitskými vojsky. Představitelé Cisterciátského kláštera ve Zlaté Koruně se domluvili o zapůjčení stejné relikvie při tak významném jubileu z rakouské strany, aby pocta při slavnostní mši proběhla se vším všudy. Na mši se sjelo úctyhodných téměř tisíc lidí.

65zpravy.MP3

Čím dál tím více se mluví o dostavbě jaderné elektrárny Temelín. Mluví se o ní na vládě, na kraji i v obcích v nejbližším okolí. A právě je zajímá nejvíce, kolik lidí se do nich přestěhuje za prací. Starostové mají plné hlavy, jak velký počet lidí bude třeba ubytovat. Předpokládá se, že na dostavbě najde práci několik tisíc dělníků. Někteří z nich rovnou přestěhují celé své rodiny. Bydlet v nejbližším okolí jaderné elektrárny znamená výhody v podobě velkého počtu míst v mateřských školách, rodiče dětí například neplatí ani obědy. Rodiny zase neplatí poplatky za svoz odpadu.

To jsou dobrá lákadla, co říkáte? V Týně nad Vltavou očekávají až tisíc nových obyvatel, takže se předělává nevyužívaný objekt Jaselských kasáren. Uvažuje se ještě o rekonstrukci panelových domů. V obci Temelín připravují 28 parcel pro výstavbu rodinných domů. V Dřítni to je hned 41 parcel. Dalších 13 nabídnou Všemyslice a o 3 méně vznikne v obci Olešník.

 

„Hody, hody, doprovody. Dejte vejce malovaný, nedáte-li malovaný, dejte aspoň bílý, slepička Vám snese jiný,“ tak to už brzy zazní po českých vesnicích za doprovodu řehtaček. A proč se vlastně řehtá? Někdo říká, že odletěly zvony do Říma, jiní si to spojují se třetí hodinou na Velký pátek, kdy měl zemřít Ježíš Kristus. Ještě před tím však měli za úkol zahnat Jidáše, který zradil Ježíše a přispěl tak k jeho smrti. Vesnický zvyk se ujal v různých podobách. Dnes je hlavním smyslem Velikonoc dostat nějaké to vajíčko nebo ještě lépe peníze. Pánové a kluci mají za úkol uplést pomlázku a vyplácat děvčata, aby neuschla jako květiny bez vody. Děvčata mají na oplátku připraveny kýble s pořádně ledovou vodou, aby chlapce řádně schladili. Obecně se ze zvyků vytrácí původní myšlenka nejvýznamnějšího křesťanského svátku, který dokládá zmrtvýchvstání Ježíše Krista a potvrzení zásahu pána Boha. Připomeňme si jen, že ve čtvrtek před velikonočními svátky Ježíš hodoval beránka se svými apoštoly. Na Velký pátek byl Ježíš ukřižován na hoře Golgota u Jeruzaléma. O velikonoční neděli ráno ještě před východem slunce vstal z mrtvých. Dobrá zpráva se pak slavila o velikonočním pondělí.

63zpravy.MP3

 

Svět poznal již 266. papeže katolické církve. Ve středu večer přesně v 19:07 vyšel ze Sixtinské kaple bílý dým, který oznamoval zvolení papeže. Stal se jím argentinský jezuita Jorge Bergoglio a jak je zvykem přijal za své univerzální jméno František po Františkovi z Assisi, který je podle něho zástupce chudých a míru. František je vůbec v řadách této funkce pojmenován poprvé i tak však nový papež nechce, aby ho lidé oslovovali František I., ale jednoduše František. Církev chce mít nezávislou na penězích a aby sloužila pro chudé. Rádio Radiátor se přidává ke gratulacím a posílá pozdrav do Vatikánu.

Některá města Jižních Čech se pustila do větších rekonstrukcí. Např. Tábor je průjezdný směrem z centra na Týn nad Vltavou ve známém směru pouze jedním směrem. V opačném směru musíte řidiči jet kolem řeky Lužnice. Ještě větší opravy nastanou v jihočeské metropoli. Místem omezení je viadukt a přestavba křižovatky z důvodu pokládání nového plynového potrubí. Od 1. dubna se řidiči nedostanou pod viadukt, což je směr na Lišov a Třeboň. Další velkou rekonstrukcí prochází hlavní nádraží. Tím bude omezený provoz ve směru na Český Krumlov, České Velenice, Horní Dvořiště. Vlaková doprava bude nahrazena autobusy.

62zpravy.MP3

 

V únoru odstoupila důležitá světová osobnost ze své funkce. Benedikt XVI. vlastním jménem Josef Alois Ratzinger rezignoval na funkci papeže katolické církve 28. února 2013 z důvodu zdravotního stavu. Z celého světa se sjeli všichni kardinálové do Vatikánu, městského státu, který leží uprostřed Říma, hlavního města Itálie. Kardinálové volí svého papeže při setkání, kterému se říká konkláve. Ze svých řad zvolí nejspíš toho, o kterém se dosud mluvilo v médiích a jsou ze států jako severní a jižní amerika, domácí Itáli, Jihoafrická republika nebo Rakousko. Veřejnosti nepřístupná volba bude probíhat v Sixtinské kapli a až bude známý nový papež, dostane veřejnost čekající na Svatopetrském náměstí světlý kouřový signál. Pak se zpráva rozletí do celého světa rychlostí blesku. Doufejme jen, že tam nebude i ten český bulvární.

8. března dostali všechny ženy na Mezinárodní den žen dárek v podobě nového českého prezidenta. Miloš Zeman skládal prezidentský slib při slavnostním ceremoniálu ve Vladislavském sále na Pražském hradě za přítomnosti většiny ústavních činitelů. Zároveň přednesl inaugurační projev, ve kterém zaznělo, proti čemu chce bojovat – korupční mafii, neonacistům nebo českým médiím. Dále chce uklidnit politiku, docházet na zasedání vlády nebo si neumí představit dávat lidem, kteří odmítají přidělenou práci, sociální dávky.

61zpravy.MP3

Odstupující prezident pan Václav Klaus odchází z politiky po dlouhých 23 letech. Ve funkci prezidenta ho nahradí zvolený Miloš Zeman, který vyhrál první přímou volbu prezidenta po roce 1989. Víme o něm, že byl předseda strany České strany sociálně demokratické ČSSD, do teď byl čestným předsedou Strany práv občanů Zemanovci. Chcete-li se dozvědět o novém prezidentovi více, navštivte na internetu veřejnou encyklopedii wikipedii.

Po nějakém čase se opět vracíme k bankám. Dříve jsme probírali běžné účty a jejich možnosti. Každoročně také probíhá volba absurdních poplatků, které po svých klientech banky vyžadují. Letos vyhrál poplatek za zjišťování zůstatků peněz na účtu přes bankomat. Zabývejme se ale lepšími zprávami z bank. Klesají úroky a poplatky u hypoték, díky kterým si člověk může koupit byt nebo dům. Možností je také využít úvěr ze stavebního spoření, které má stále hodně lidí. Člověk si musí uvědomit, jaký má plat nebo mzdu a kolik si může dovolit utratit nad běžné výdaje za potraviny, oblečení, služby apod. Jinak může skončit bez všeho na ulici.

60zpravy.MP3

 

Tak a je to tady. Příroda se pomalu a jistě začíná probouzet. Venku sice ještě vládne zima, všude je bílo, ale dřív vychází slunce a čím dál tím víc jsou slyšet ptáci. Ten, kdo bude chtít letos ještě na lyže, snowboard nebo běžky si musí pospíšit a vyjet na hory. My v nižších polohách jsme tak nejspíš letos naposledy odklízeli sníh z aut a chodníků.

Evropu zasáhl pořádný průšvih. Místo hovězího jí skončilo na talíři koňské maso. Nemusíme být koňáci na to, aby se nám nedělalo zle. Ale někdo ho má zkrátka rád, jen není tak běžné jako ostatní např. vepřové, rybí nebo skopové. Například Rakušané jsou natolik zvědaví, že chtějí zjistit, jak koňské maso chutná a obchody mají vyprodané. Podle některých dokonce patří k Vídni podobně jako Sachrův dort.

59zpravy.MP3

 

Hadi, šneci, pavouci - někdo se jich bojí a někdo je má rád jako domácího mazlíčka. Na své si přišli jejich milovníci v sobotu v českobudějovickém kulturním domě Slávie. A přišlo jich opravdu hodně, aby se mohli seznámit nebo rovnou koupit nějakého toho hada nebo třiceticentimetrového šneka na burze. Snad i lidi budou vědět, jak o takové zvíře pečovat a co má rádo k jídlu, aby neuhynul nebo neskončil v záchodě a nevyplašil sousedku. Za naše rádio můžeme doporučit želvu nebo karasi, kteří potřebují pravidelně měnit vodu alespoň jednou týdně.

České Budějovice budou za chvíli k nepoznání. Radnice příští čtvrtek ukáže, jak bude vypadat nová sportovní hala, která bude stát na místě té starší. Další ohlášenou stavbou má být v místě bývalých kasáren Rejnok od architekta Kaplického a Evy Jiřičné. Mluví se také o rozšíření nákupního centra Igy.

V Rusku se stala zajímavá věc. Minulý pátek tam spadl z oblohy meteorit. Bývá to kus kamene nebo železné rudy, který putuje vesmírem a někdy mu stojí v cestě naše Země. Pád byl tak jasný, že ho zachytili lidé na své kamery. Ještě že začal hořet v atmosféře a rozpadnul se na malé kusy, jinak by byly následky ve městě, kam spadl, daleko tragičtější.

58zpravy.MP3 (1,7 MB)

Z domova

Tolik zvířat pohromadě, tam zase jde kostlivec, dohání ho doktor a snad ho chce křísit. To je prosím pěkně masopust neboli karnevalové období. Lidi se baví a veselí, většinou i pijou alkohol a cpou do sebe hodně jídla a nakonec končí na tancovačce nebo vepřovém hodu. Toto období trvá od tří králů do Popeleční středy. Aby to nepřeháněli, když pak musí 40 dní držet půst a jíst čočku, vajíčka, sýr, chléb a brambory. Jenže tak to dělali kdysi. My se domníváme, že už tenhle zvyk nedokážou udržet ani lidi z průvodu. Nejvíc šancí i tak dáváme regionu jižní Moravy.

Sečteno a podtrženo, proběhla Tříkrálovská sbírka po celých Čechách. Možná že i Vy jste přispěli do kasiček koledníků. Letos se vybralo úctyhodných skoro 77 milionů korun, vůbec rekordně nejvíc za celou dobu pořádání sbírky. Dík patří všem, kdo chtějí třeba i pětikorunou přispět sociálním službám, které pomáhají u nás i v zahraničí. Nebojte se, že by si za tyhle peníze někdo chtěl koupit pro sebe třeba 20 rodinných domů nebo stejný počet luxusních aut značky Ferrari. Do posledního halíře budou rozděleny mezi jednotlivé pomáhající organizace Charity Česká republika.

57zpravy1.MP3 (1,7 MB)
Z domova

Každý z nás tu a tam si vzpomene na dobu, kdy chodil do základní školy. Je pravda, že si raději vzpomeneme na prázdniny a ředitelská volna než co všechno jsme se tam naučili. V nedávné době probíhaly zápisy do prvních tříd. Každé dítě totiž musí splnit povinnou devítiletou školní docházku. Jako v jiných větších městech jsou školy, které rodiče vyhledávají častěji. Ty pak musí některé děti odmítnout, protože se jich hlásí moc. V Českých Budějovicích např. ZŠ Kubatova nepřijala 32 dětí. Rodiče se musejí obrátit na jiné školy, kde stále volná místa jsou.

Pokračujeme další zprávou, také ze školství. V Českém Krumlově a Českých Budějovicích mají děti tenhle týden jarní prázdniny. Prodloužili tak páteční pololetní prázdniny. Některé děti dostali za odměnu za vysvědčení pobyt na táboře. Dům dětí a mládeže z Českých Budějovic připravil aktivní týden, během kterého navštívili zoologickou zahradu Ohrada v Hluboké nad Vltavou. Součástí programu byla krajta, kterou si mohli děti pochovat nebo procházka v korunách stromů. Podobný program připravují zoologické zahrady čím dál častěji. Jmenujme zoo Dvůr Králové nad Labem, Praha, Ostrava, Brno, Děčín.

56zpravy1.MP3 (1,8 MB)

Z domova

My, občané České republiky, jsme mohli poprvé v historii zvolit svého prezidenta. Uplynulý víkend proběhlo 2. kolo přímé volby. Po sečtení hlasů zvítězil kandidát Miloš Zeman s 54,8 procent podle českého statistického úřadu nad Karlem Schwarzenbergem. Miloše Zemana známe z minulosti jako politika a premiéra za stranu Česká strana sociálně demokratická. Od 8. března se stává prezidentem oficiálně a střídá tak dosavadního prezidenta Václav Klaus na Pražském hradě, na obrazech ve školách a dalších státních úřadech nebo ho budete moci olíznout na nových poštovních známkách. Dodejme jen, že Václav Klaus se nechystá do zaslouženého důchodu. Nejdříve se mluvilo o tom, že bude řídit institut v Praze, který mu věnovali jeho kamarádi. Nakonec to vypadá, že bude dělat v jiném institutu. Bude se tak muset stěhovat do Spojených států amerických, kde využijí jeho zkušeností i tvrdohlavosti.

Zatím to vypadá dobře s otáčivým hledištěm v Českém Krumlově. Je skoro tak stejně známé jako zámek a jeho zahrada, ve které stojí. A to je právě ten problém. Mezinárodní úřad pro kulturní dědictví UNESCO nechce, aby hlediště v chráněné kulturní památce stálo. Naši úředníci, památkáři a ministerstvo přišli s nápadem, jak by UNESCO přesvědčili. Chtějí, aby se dalo hlediště kdykoliv rozebrat a tak by se dalo někdy například uklidit. Uvidíme, jak chytrý nápad to byl. Naše rádio je pro jeho zachování. Všichni tam od nás byli a odnesli si úžasné zážitky.

55zpravy1.MP3 (2,1 MB)
Z domova

Vážení posluchači, nejdříve Vás zveme do druhého kola prezidentské volby, která se koná tento týden v pátek a sobotu, to je 25. a 26. ledna 2013. Udělejte si čas od 14 hodin do 22 hodin a v sobotu od 8 do 14 hodin a využijte svého práva rozhodnout, komu dáte svůj hlas a koho podpoříte. Prezidentské duely budou po celý tento týden v rádiu i televizi a Vy se tak seznámíte s názory kandidátů Karla Schwarzenberga a Miloše Zemana.

Dříve jsme Vás posluchači informovali o zajímavé atrakci, která měla vyrůst na jihu Čech. V Bechyni měl vyrůst obrovské Delfinárium, které chtěl podnikatel pan Hrubý postavit. Do Bechyně by tak denně přijelo přes tisíc lidí. Stavba za 200 milionů korun nakonec nebude, protože podnikatel pro delfinárium nenašel dost podpory ve městě. Kdo ví, jestli bude hledat jiné místo a město. Přilákat tolik lidí by se líbilo každému městskému rozpočtu a podnikatelům v turistickém ruchu. A ještě zpět do lázeňského města Bechyně, možná tam vyroste místo delfinária minipivovar, který chce postavit jiný podnikatel.

54zpravy.MP3 (1,7 MB)

Z domova

Ze světa odešla další významná osobnost České republiky herečka Jiřina Jirásková ve svých 81 letech. Nejvíc jsme jí znali díky televizi. Hrála ve filmech Světáci, Sestřičky nebo Slunce seno. Na nějakou dobu nesměla hrát ve filmech, protože řekla svůj názor, který byl proti komunismu. Po roce 1989 nastoupila demokracie a svoboda slova, uviděli jsme Jiřinu v dalších filmech a seriálech jako jsou Život na zámku, po boku Jiřiny Bohdalové natočila celovečerní film Fany. Jejím oblíbeným divadlem se jí stalo divadlo na Vinohradech v Praze. Rádio Radiátor přeje upřímnou soustrast kamarádce Boženě, která se nyní stará o Jiřinčinu tříletou fenku buldočka Amálku. Jiřino, Vám samotné přejeme odpočinek v pokoji, klidu a míru po boku bývalého režiséra a manžela Zdeňka Podskalkého.

U našeho redakčního stolu dopadla volba nového prezidenta mezi Milošem Zemanem a Karlem Swarzenbergem nerozhodně. O víkendu dopadla volba prezidenta České republiky stejně. Nikdo z kandidátů nedostal dostatek hlasů. Do druhého kola jde z prvního místa Miloš Zeman, který měl asi o procento víc hlasů než druhý Karel Schwarzenberg. Lidé se rozhodovali podle jejich názorů, jejich osobností i podle toho, jestli chtějí naší společnost rozdělovat nebo dávat dohromady. Tipem rádia Radiátor na nového pana prezidenta je kandidát Karel Swarzenberg, který ve druhém kole vyhrává těsným rozdílem 5 ku 2.

53zpravy1.MP3 (2 MB)

Z domova

V období na začátku roku začíná plesová sezona. V Českých Budějovicích začali prvním plesem na známém společenském místě kulturní dům Metropol. Lidi se bavili na Mediálním plese díky kapelám Gud kampeny a The Apples nebo módní přehlídce. A pro ty, kteří se ještě necítí na tanec a chtějí se naučit nebo zopakovat tanec začínají taneční kurzy. My pro Vás posluchači máme typ na jeden osvědčený kurz, který začíná 17. ledna v českobudějovickém kulturním domě Slávie. A máme typ i na osvědčený ples. Ten pořádá Domov svaté Anežky 1. března ve Zvěrkovicích. Bude to již 3. ples s bohatou tombolou, veselou kapelou a doprovodným programem a kdo ví, možná přijde i kouzelník.

Ke konci tohohle týdne nás čeká velká událost. 11. a 12. ledna v pátek a sobotu proběhne volba prezidenta. Každý občan České republiky starší 18 let s právem volit může jít do volební místnosti, které jsou každé volby na stejném místě, někde jsou na Městských a obecních úřadech, ve školách, v kulturních domech nebo hospodách. Míra Petřík dodává, že volební místnost byla i na místě autobusové zastávky. Ještě než jde člověk volit, měl by zvážit pro a proti i zkušenosti kandidátů a jejich sliby. Když přijde do volební místnosti prokáže se občanským průkazem a vhodí hlasovací lístky do volební urny. Pak už nezbývá než počkat než se všechny hlasovací lístky sečtou a vyhlásí se vítěz voleb. Je podotýkáme, že prezident nemusí být zvolen v prvním kole 11. a 12. ledna, ale pokud nedostane dostatečný počet hlasů, postupují do druhého kola dva kandidáti s největším počtem hlasů a z těch už jeden musí v druhém kole vyhrát.

52zpravy.MP3 (2,3 MB)

 

Zprávařský speciál, aneb to nejlepší, co jste mohli v roce 2012 rádiu Radiátor slyšet

50zpravy.mp3 (2,2 MB)

Z domova

Uplynulá neděle, říkejme jí železná, nám připomíná blížící se Vánoce. Českými domácnostmi se rozsvítila 1. zapálená svíčka na adventním věnci. Právě ona symbolizuje naději. Někteří si však připomínali, jak ten čas letí jako například náš kolega Míra Koubek, který nevěří svým očím, že už jsou tu po roce opět Vánoce. Je na nás, jak si je užijeme. Každopádně u nás v rádiu Radiátor vládne klidná a mírumilovná nálada po celý rok. Připojte se tedy k nám. Přejeme Vám to samé i zažehnutí druhé svíčky při bronzové neděli, která bude 9. prosince symbolizovat Mír.

Sporťák Tomáš Jára přinesl do rádia zprávu o Adventních trzích. On sám byl na Knížecím dvoře v Hluboké nad Vltavou, kde bylo k vidění a nákupu. Například tam byly adventní věnce, dárková keramika. Podobně tomu bylo i v Týně nad Vltavou, kde bylo podle Fandy Bandy navíc malovaný Betlém z dílny Domova svaté Anežky nebo lampionový průvod z Hlineckého sídliště  do města.

49zpravy.MP3 (1,7 MB)

Z regionu

Hájku Háječku, háječku zelený, tak si budou moct prozpěvovat obyvatelé Českých Budějovic a zejména pak zamilované páry příští rok, kteří se sejdou u zrekonstruované kašny v parku podle uvedené písničky. Aby se jim tam lépe vyznávala láska, dostala dřívější romantické chrliče vody s motivem dvou chlapců sedících na rybách a dalšího chlapce, který jede na koze.. To by stálo za to vidět. Sice oprava stála neuvěřitelné dva miliony korun, za co by si člověk koupil barák, ale i tak máme vzpomínku na dávné doby středověku.

Z domova

Kde že se to zítra sejdeme? No přeci na Vlachovce a hned v hlavním městě Praze. Pro ty, kteří neposlouchají dechovku jako například náš zvukař Fanda Bandy, připomínáme že jde o nejslavnější českou dechovkovou hospodu, která byla více jak jeden rok zavřená kvůli rekonstrukci. Nově bude hrát i hudbu dvacátých let minulého století swing nebo westernové country, budou tak znít po boku našeho taktéž nejznámějšího dechovkáře Pepíčka Zímy, svůdníka princezny se zlatou hvězdou na čele.

Už několikrát jsme psali o bankách. Všechny jsou dobré, ale příliš drahé, až nejdražší v Evropě. Některým klientům došla trpělivost a začali se s bankami soudit o nesmyslné poplatky. K údivu všech soud vyhráli a poplatky např. s vedením úvěru nebo hypotéky nemusejí nově platit. Zpráva se rychle šíří a připojují se další a další lidé.

Rada našeho pana vedoucího Míry Petříka zní, nepůjčovat si peníze na vánoční dárky, protože po Vánocích se musí splácet úvěr, a rodina se tak bude muset uskromňovat po celý rok. Rosnička Marcela Brezinová doplňuje - nenaleťte na levné nákupy přes internet, mohou se z nich vyklubat podvodníci a nikdy už své zboží ani peníze neuvidíte. A nenaleťte ani na zprvu lákavé zájezdy, kde se prodávají předražené věci a většinou se tak senioři vydají z posledních peněz.

zpravy48.MP3

 
Z domova

Příští rok v lednu, přesněji 11. a 12. se budou konat prezidentské volby. Aby lidé věděli, koho volit, vídáme kandidáty na prezidenta na každém rohu, volebních setkáních nebo dokonce na nás vykukují v kině v upoutávkách. Připomeňme si hlavní kandidáty, ze kterých budeme volit – Miloš Zeman, Karel Schwanzenberg, Jana Bobošíková, Tomio Okamura, Jan Fischer, Vláďa Dlouhý, Přemek Sobotka, Zuzana Roithová nebo Jiří Dienstbier.

Hodní lidé ještě nevymřeli. Pokud potřebujete například jeden a půl milionu korun jako nedávno sháněl prezidentský kandidát Karel Schwarzenberg na svou prezidentskou kampaň, můžete se obrátit na Petra Václavíka, který neváhal a tak vysokou částku ministrovi zahraničních věcí daroval. Škoda jen, že lidé nebudou volit podle toho, kdo má jaký volební program, ale podle toho, koho uvidí častěji.

V Čechách mají lidé rádi nejenom sbírání hub, ale i nejrůznějších předmětů. Více sbírají muži než ženy a proto s oblibou říkávají o svých mužích, že kdo si hraje, nezlobí. Zkusme si vyjmenovat alespoň některé sběratelské předměty. Strýc našeho pana vedoucího Míry Petříka sbírá propisky. A to nejen z různých koutů světa, ale sbírku rozšiřuje i o ty firemní. Druhým a to netradičním předmětem jeho vášně jsou fotografie vodovodních hydrantů z celého světa. A věřte, že je jich dostatek i třeba na takovém ostrově jako je Dominikánská republika. Pokud máte posluchači i Vy nějakou zajímavou sběratelskou vášeň, klidně se s námi o ní podělte. Více příště.

zpravy47.MP3 (5698226)

 

Z domova

Co dělat, když student nemá dostatek peněz pro studium nebo i soukromý život? Chytřejší z nich si najdou na částečný pracovní úvazek brigádu. Ještě chytřejší však mohou využít své nadání a znalosti a zažádat si o studijní stipendia. Například Jihočeská univerzita dokáže svým nejlepším studentům vyplácet měsíčně až deset tisíc korun. Pak že se šprtání nevyplácí.

Ze světa

Bude nebo nebude? Být či nebýt? To se dozvíme 21. prosince, kdy má být podle Mayského kalendáře konec světa. Ovšem mezi lidi pronikly i takové informace, že to konec světa nebude, ale svět bude na 4 dny bez slunce a nepůjde elektřina ani mobily. To už je lepší, na to se už můžeme připravit. Rádio Radiátor doporučuje svým věrným posluchačům, ale vůbec všem lidem, aby si připravili, co možná nejteplejší věci na sebe. Klidně se může stát, že přijdou třicetistupňové mrazy a každý kus prádla se bude hodit. Další nezbytnou věcí jsou pořádné zásoby jídla, pití, baterií, svíček, kdo může, ať si naštípe dříví a zatopí v kamnech.

A jde vůbec proti tomu i bojovat? Snad ano, například hudební skupina The Tap Tap vychází do boje koncertem Konec světa – zrušeno. Nenechává si tak jednoduše nic namluvit a zůstává nohama pevně na zemi.

ZPRAVY46.MP3 (1,9 MB)

 

Rádio Radiátor chválí všechny řidiče, kteří nečekali na poslední chvíli s přezouváním letních pneumatik. Zimní přeháňky přišly z nenadání a ti na letních gumách mohli být zaskočeni. Od 1. listopadu dokonce března nesmí vyjet řidič na letních gumách na silnici, kde je souvislá vrstva sněhu. Riskoval by tak nejen pokutu, ale i životy ostatních. Zimní pneumatiky k zimě prostě patří. Jsou měkčí a i díky konstrukci lépe přilnou k silnici, kde bývá mokro, námraza nebo sníh až led. Přesto přejeme všem řidičům samé šťastné kilometry na domácích i zahraničních cestách.

Nevidíme je a přesto díky nim je poskládané naše tělo. Říká se jim základní stavební prvek živých organismů. Jsou tak malé, že jsou vidět jen pod mikroskopem. Je jich tolik a přeci má každá nějakou funkci, jinou která je dole na nehtu a jiná ze které je poskládaný mozek. Jako by to byl jiný svět. Přesuňme se ale nyní do říše ryb. Vědci z Jihočeské univerzity na Fakultě Rybářství se sešli z různých zemí, aby uchovaly buňky ryb. Tedy těch ohrožených, kterých na světě ubývá a lidstvo o ně nechce přijít. Díky těmto buňkám pak vědci můžou ryby odchovat v kádích a vypustit je do volné přírody, aby se zase zvýšil jejich počet.

Přibývá rodin, které nemohou počít děti přirozenou cestou. Buď má žena neplodné vajíčko nebo muž neplodné spermie. Proto se i lékařská věda snaží lidem nabídnout pomoc v podobě asistované reprodukce. Většinou se tak děje umělým oplodněním v laboratoři. Narodí se děti, kterým se říká děti ze zkumavky. Už je tomu 30 let, co se narodilo první z nich a to díky Fakultní porodnici v Brně.

ZPRAVY45.MP3 (2,3 MB)

 

Z domova

Jedna z vůbec nejznámějších Češek paní Madeleine Albrightová, která pracovala ve Spojených státech Amerických jako ministryně zahraničí, se tu a tam zastaví v našem krásném Česku za přáteli nebo aby podpořila různé projekty a akce. Nedávno přijala pozvání do Botanické zahrady v pražské Troji, aby zasadila, jako již před tím desítky osobností českého státu, svůj vlastní strom, vzácnou bonsaj. Velikost stromu pak plně odpovídá vznešenosti dámy. Zatímco jsme zvyklí na 30 až 50 centimetrů, paní Albrightová vysadila 3 metry vysoký.

Platební karty jsou běžnou součástí našich peněženek. Člověk, který má pod čepicí a umí šetřit, se spokojí  s debetní kartou a pokud nevychází úplně tak dobře s penězi, může si zřídit takzvaný kontokorent, tedy zásobu peněz, kdy mu dojdou vlastní našetřené peníze. Ovšem to už je služba a musí se platit a jak všichni víme, české banky své klienty moc nešetří. Jak tedy šetřit? Zkuste nevybírat často peníze z bankomatu a už vůbec ne z bankomatů jiných bank, to by se Vám protočili panenky i stav Vašeho účtu. Náš tip zní účet od LBBW banky, která sice nemá ani jeden vlastní bankomat, ale můžete využívat bankomaty ostatní a zaplatíte za výběr 6,50 Kč. A když budete platit i v obchodech, pak nemusíte téměř vybírat hotovost. Snad jediné úskalí bude, že o Vás banka bude vědět téměř vše.

zpravy44.MP3

 

Z regionu

Kde najdete na jednom místě výstavu a poradnu o houbách, vybavení a nástroje pro zahrádkáře, módní přehlídku, kadeřnické kreace a nové trendy, poradit se o zdravém životním stylu, ale i vidět dlouholeté výpěstky kaktusářů nebo ochutnat vynikající med domácí výroby z dílny vltavotýnského včelaře Pavla Jandy. Ještě nevíte? Dáme Vám malou nápovědu. Konala se tady před více jak měsícem výstava Zeměživitelka. Ano, Hobby 2012 je druhou nejvýznamnější výstavou Výstaviště v Českých Budějovicích. Letos sem zavítalo 21 tisíc lidí a určitě toho nelitovali. Lidé nejvíce nakupovali podzimní sazenice stromků a keřů.

V televizi je vídáme čím dál tím častěji, u nás v regionu spíše náhodou a především v okolí Jaderné elektrárny Temelín. Nebojte se, posluchači, nejsou to Ropáci, ale věc, která je k přírodě šetrná a slouží k přepravě lidí a jejich zavazadel. Každý již tuší, že jde o elektromobily. Zatímco benzínek pro normální auta je všude dost, dobíjecí stanice pro elektromobily jsou výjimkou. V jižních Čechách se to snaží zvrátit velice pokroková strojnická a stavební škola v Táboře pod vedením pana inženýra Gauseho, která minulý týden otevřela stanici na svém pozemku. Věřme, že se najdou první průkopníci i mezi motoristy, kteří si budou elektromobily kupovat.

Bulvární zprávy ze světského  světa

Podle našeho kolegy Fandy Bandyho víme to, co ostatní jen tuší. Jeho oblíbená Britská zpěvačka Adele čeká potomka a dokonce podle dostupných informací už se jí narodil syn. Fanda si ještě myslí, že jeho otcem je Tomáš Klus. Rádiová rada se však přiklání k ověřeným informacím a tušíme, že otcem je Simon Konecki.

ZPRAVY43.MP3 (2,2 MB)

Z regionu

S nadcházejícím podzimem se konají rodinná setkání, tzv. posvícení. Jeho počátek je až v daleké minulosti, kdy jako první slavil pravidelně vysvěcení chrámu Šalamoun. U nás se tato tradice drží a ctí doteď, např. v Doubravce oslavují na svatého Václava, tedy mají svatováclavské posvícení. Rodina a přátelé se scházejí, aby si sdělili, co je u nich nového i sdíleli radosti a strasti a to za bohatého hodování. Můžete nás dál poslouchat pořad Zápisník Marka Lukače, který nám popíše to jejich posvícení.

Z domova

O víkendu se jela největší událost dostihových závodů Velká cena Pardubic a to již 122. ročník. Největší pozornost poutal český jezdec Pepík Váňa, který bude další sobotu slavit 60. narozeniny. Před rokem jsme psali o jeho velkém návratu, který měl tento rok obhájit za fandění Karla Gotta, který se nakonec omluvil kvůli turné po Slovensku. Každopádně Pepík se nenechal se svým koněm Tiumenem vyvést z míry a dodržel svou taktiku, kdy do poloviny závodu se držel v prostředních pozicích a pak tryskem vyrazil kupředu. Nevadí, že dojel na třetím místě, i tak je to velký úspěch a rádio se připojuje ke gratulacím. Samotným vítězstvím bude, když Pepík vyrazí na start s Tiumenem zase za rok.

Ze světa

Jak to vypadá, když jde starý 24 metrový obr do železa? S trochou nadsázky tak můžeme mluvit o raketoplánu Endeavour, který ve svých nejlepších letech létal rychlostí až 28 000 kilometrů za hodinu a teď se už pohybuje nanejvýš rychlostí 3 kilometrů za hodinu, když ho táhnou do vesmírného centra v Los Angeles za nákladním autem. Jen pro zajímavost uveďme, že v neděli padnul nový světový rekord v seskoku z balonu a skokan při něm dosáhnul rychlosti 1100 kilometrů za hodinu, což je víc než rychlost zvuku. Dodejme jen, že tenhle vesmírný koráb absolvoval za svojí kariéru v přepočtu 520 cest na měsíc.

ZPRAVY42.MP3 (2,9 MB)

Z domova

Státy v Evropské unii nemají příliš na utrácení, pak nemají na utrácení ani firmy a podniky a nakonec nemají na utrácení ani zaměstnanci – lidé. Aby lidé více utráceli, naše státní banka ČNB sníží úroky a budou tak levnější půjčky na bydlení a snad i pro podniky, firmy a státní organizace. Například půjčky na bydlení – hypotéky, kdy musí každý měsíc člověk splácet určitou částku po mnoho let, zlevnily za deset let o výrazných 2000 Kč za měsíc a bydlení se tak stává dostupnější pro více lidí.

Nejhlubší zatopenou jeskyni mají alespoň pro tentokrát v Itálii Pozzo del Merro s naměřenou hloubkou 392 metrů. Z trůnu jí však může sesadit přerovská Hranická propast, která je údajně podle geologů hluboká až 1 kilometr. Teď se ale v ní potápěl polský potápěč Kryštof Starnawski a to až do hloubky 225 metrů a pod sebe ještě spustil měřící stroj, který ověřil hloubku 373 metrů. A to už spřádá plány na další, mnohem hlubší ponor. Držíme mu palce, aby se Přerovsku přinesl světové prvenství.

Z ciziny

Když jsme přinesli zprávu o jednom z nejhlubších míst v jeskyních, přineseme i zprávu opačnou. V bohaté Číně se rozhodli utratit peníze za světové prvenství v nejvyšších stavbách světa - mrakodrapech.  Existují už plány a to rovnou smělé, když se místní firma chlubí, že ho postaví za několik málo měsíců.  Trochu se obáváme, neboť známe české přísloví – práce kvapná, málo platná a u 838 metrů vysokého mrakodrapu to platí obzvláště.

ZPRAVY41.MP3 (2,6 MB)

Z regionu

Známé třeboňské Bertiny lázně se musí vyrovnat s nižším počtem lidí, kteří do nich přijedou díky své zdravotní pojišťovně. Léčba různých nemocí se totiž za poslední léta zlepšila a lázně už nejsou v každém případě nutné. Proto lázně musejí zaujmout i obyčejného člověka, který do nich přijede, aby si udělal příjemný relaxační pobyt. Aby se jim to podařilo, mají v plánu postavit bazén a další rekonstrukce. Změní se tak například i vybavení kuchyně.

ZPRAVY40.MP3 (821,8 kB)

Z regionu

V pátek 21. září proběhli v Týně nad Vltavou u Čihovického dvora a jeho Špejchar klubu tradiční Dožínky. V 17 hodin odstartovala slavnosti skupina Živelná pohroma, která šla v krojích k hospodáři panu Jirkovi Netíkovi staršímu a jeho manželce. Došlo na předávání dožínkového věnce, květin a na oplátku dali hospodáři ručně pečený chléb, džbán piva a pečené koláče. Slavnosti požehnal pan farář Donnerstag se svým kolegou. Následovala volná zábava a hudba s tancem. Věříme, že takto se slaví úroda a letošní sklizně i v jiných částech naší krásné republiky.

Jižní Čechy jsou rájem houbařů. Své o tom ví Marek Lukač, který bere celou svojí rodinu s sebou. Jak Marek říká: „Místa, kde rostou Vám neprozradím, ale zkusím napovědět, že rostou například v Chrášťanském i vedlejším Vranovském lese. Je jich tam tolik, že by se dostalo snad na každého.“ A Marek ví, co říká. Domů přinesli dva plné košíky pravých hřibů, husích pupků nebo bedel. Nezbývá než Vám popřát štěstí při hledání a bohaté úlovky v podzimním období nejen tu na jihu Čech.

Z domova

Turisté, kteří už po několikáté přiletí do České republiky, budou nejspíše zmatení díky novému jménu našeho největšího letiště. Již bývalý název Ruzyně vystřídalo pojmenování Letiště Václava Havla. Musel se tak změnit nejen nápis na letištní hale, ale i webové stránky nebo vizitky.

Běháním, jako sportem, je baví čím dál tím více lidí. Naše republika má přes 10 milionů obyvatel a pravidelně běhá už více než 400 tisíc lidí. Není se čemu divit, běhání je totiž zdravým sportem, kterým člověk sílí a v poslední době je největší jeho výhodou, že se téměř zadarmo. Člověk se musí jen přinutit. Např. náš spolupracovník Tomáš Slunečko běžel tento rok 3 závody, pražský půlmaratón, vožický sprinttriatlon nebo týnský čtvrtmaraton a podle jeho slov se po každém doběhu cítí skvěle.

V Ostravě na letišti Mošnov pořádali armády Dny Nato a Dny vzdušných sil armády České republiky. Největším lákadlem pro 90 tisíc návštěvníků byly barvy červená, bílá, modrá. Tzv. trikolora a barvy naší státní vlajky namalovali na obloze letci britské akrobatické skupiny Red… pomocí 7 letadel Hawk. Diváci mohli nakouknout do útrob vojenských speciálů včetně nejobávanějšího amerického bombardéru B-52.

ZPRAVY39.MP3 (3,4 MB)

Z regionu

Tábor po několika stoletích opět ovládli Husité. Tedy alespoň na jeden víkend, kdy se konaly Táborské slavnosti. Městem prošel slavnostní středověký průvod, který zamířil do centra města na náměstí, kde byly k vidění obchůdky a bohatý doprovodný program. Setkání jsou už tak známé, že na ně přijela i skupinka z Anglie God´s company of Tabor, která také vystupovala.

Z domova

Lidé mají stále více hluboko do kapsy. Tím pádem například i více chodí, než aby popojeli autem. Rozmýšlejí i jaké auto si koupit a častěji než kdykoli jindy vybírají auto s naftovým motorem. Náš zprávař Robert Valenza uvádí, že jeho Škoda Fabie má spotřebu kolem sedmi litrů benzinu na 100 kilometrů a benzín stojí kolem 38 korun. Když to porovnáme, je nafta levnější a i takové auto má o dva až tři litry menší spotřebu, tak Robert uvažuje o nákupu auta, které by příště mělo naftový motor. Jen je třeba si uvědomit, že takové auto je dražší a aby se Vám vyšší cena auta vyplatila, musíte ročně ujet alespoň dvacet tisíc kilometrů.

Ze světa

Umíte si představit, co je nového ve světě elektroniky? My jsme zůstali koukat a to i nad cenami. Zkrátka nic není zadarmo. Chtěli byste sledovat 3D kino kdekoliv. Pak si můžete pořídit speciální brýle od Sony, které se připojí k blue-ray přehrávači. Jenže za cenu, kdy si musíme odpustit více potřebné věci. Za cenu brýlí bychom totiž nakoupili kvalitní vybavení pro domácnost jako sporák, lednici a pračku. Jenže budoucnost patří internetu a tak i takovou pračku ovládne právě internet. Pro toho, kdo má málo času, pračku naplní a pak jí spustí z práce prostřednictvím svého mobilu. Mohli bychom pokračovat dál a dál, ale nemáme tolik prostoru. Proto Vás posluchači odkážu na internet, kde novinky najdete.

ZPRAVY38.MP3 (2,4 MB)

Z domova

Školství zažívá malou revoluci. Do Čech dorazila věc známá spíše z Velké Británie. Před mnoha lety tu sice byl pokus nařídit studentům Střední školy strojnické v Táboře nosit do školy společenský oblek, ale postupně se od tohoto přístupu upustilo. Nyní šla Základní škola Františky Plamínkové v Praze ještě dál. Její žáci musejí nosit uniformu, chlapci v modrém a děvčata v růžovém. Ředitelka si od toho slibuje, že se děti nebudou posmívat dětem kvůli levnějšímu oblečení.

Nedávno jsme Vás informovali o senzační zprávě – narození tří bílých tygrů a určování jejich pohlaví. Dnes přinášíme zprávu o jejich jménech. Dvě jména vybrali pracovníci zoologické zahrady Sambur a Gaia a protože byl mediálním partnerem deník Dnes, proběhlo hlasování jeho čtenářů a ti pojmenovali do třetice tygra Liamem. Teď už jen zbývá vidět je na vlastní oči v Liberecké zoo.

Výtvarník a umělec David Černý zase „řádil“. Lépe řečeno předělal londýnský Double decker v posilující stroj, který dělá základní sportovní cvik – kliky. Tahle zajímavá atrakce vzbudila pozornost při konání Olympijských her v Londýně, kde měla propagovat Českou republiku. Teď se konečně autobus přestěhoval do Čech a tady si na uvítanou zacvičil s nejlepšími českými olympioniky. Společně udělali 10 kliků, přesně podle počtu vyhraných medailí.

ZPRAVY37.MP3 (2 MB)

 

Z regionu

Zoologická zahrada není jen pro zdravá cizokrajná zvířata, ale také se stará o zvířata nemocná. V Hluboké nad Vltavou přijali do péče orla mořského, kterého našli zraněného jinde v jižních Čechách. Trvalo dva měsíce než se uzdravil a teď už se učí létat a chytat kořist na svobodě, aby se na jaře vrátil napořád zpět do volné přírody.

Do Českých Budějovic zavítali tisíce lidí. Otevřely se brány výstaviště a s ním nejznámější výstava Země Živitelka. Největší přehlídka traktorů, zemědělské a lesní techniky, zvířat, stájové techniky, ale i takové koncerty, vzpomeňme vystoupení dechovky Budvarka nebo různé přednášky a konference. Robert Valenza, který se jel na otevření výstavy osobně podívat dodává: „Výstava byla pěkná, pěkné počasí. Jeďte se na ní podívat, je tam co vidět.“ Takže když jste jí nestihli tenhle rok, udělejte si místo v kalendáři v roce 2013.

Z domova

Oblíbený zpěvák skupiny Kabát Pepa Vojtek slaví, protože se mu narodilo čtvrté dítě. Kluk jménem Adam měl při narození 47 centimetrů a vážil více než 3 kilogramy. Za rádio Radiátor posíláme pozdravy a přání, ať šťastně a zdravě roste.

Mateřské školky se mění. Čím dál tím více dětí, které se do nich nedostanou, nutí vládu měnit zákony. Už nepomáhá ani přístavba v podobě např. takového kontejneru jako byl nedávno otevřen v Českých Budějovicích. Již brzy se budou otevírat školky pro menší počet dětí, které nemusejí plnit všechny povinnosti klasické školky.

ZPRAVY36.MP3 (2,1 MB)

Z regionu

Pohled jako na hemžící se mravence mají v těchto dnech lidé ze strakonického sídliště Mír. Ze svých bytů v panelových domech sledují dělníky, jak opravují chodníky, rozšiřují ulice i upravují park. Vzniknou také nová parkovací místa, nové osvětlení lépe zapadne do nového vzhledu sídliště.

Z domova

Na severu Čech odkryli očekávané tajemství. Před časem se v metropoli Libereckého kraje narodila mláďata nejznámějších zvířat zoologické zahrady – bílých tygrů. Nikdo však nevěděl, jakého budou pohlaví. Teprve až teď, když mají 7 kilogramů, veterinář určil 2 samce a 1 samičku.

Ze zahraničí

Zápis do Guinnessovi knihy rekordů si vysloužila rodina z italské Sardinie tím, že společně 9 sourozenců je nejstarší rodinou světa. Když sečteme jejich věk, vyjde nám 818 let. Zkuste si tak porovnat svou rodinu a nebudete věřit vlastním očím. Dodejme jen, že nejstaršímu ze sourozenců je 105 let.

Vážení posluchači, vzpomeňte s námi na jeden malý krok pro člověka, velký krok pro lidstvo. Americký kosmonaut Neil Armstrong vstoupil jako první na Měsíc 21. července 1969 a teď navždy odešel. Zůstane tak navždy zapsán v lidských dějinách.

ZPRAVY35.MP3 (3,5 MB)

 

V hlavním městě České republiky již dříve mohla vzniknout zajímavá knihovna ve tvaru chobotnice, ale ta nakonec nebyla povolená. Navrhnul jí světoznámý architekt Jan Kaplický a její obhajování mu vzalo doslova a do písmene všechny síly. Naštěstí se jeho projektu nebojí metropole jižních Čech – České Budějovice, kde v Kaplického návrhu kongresového a koncertního centra ve tvaru rejnoka pokračuje jeho přítelkyně Eva Jiřičná. Dva moderní sály pro 1000 a 400 lidí se nejspíš otevřou v lednu 2016

V obci 50 kilometrů v hodině, na normální silnici 90 kilometrů v hodině. A díky ministerstvu dopravy se bude v jižních Čechách jezdit na silnici z Českých Budějovic do Lišova nebo z Písku do Nové Hospody ještě rychleji - až 110 kilometrů v hodině. Tahle rychlost se týká pouze takzvaných rychlostních silnic, kde jsou v jednom směru 2 pruhy a předjíždění není tak nebezpečné.

Jak se dostat na druhý břeh Vltavy? Napadá nás přeplavat jí. To ale člověk pak potřebuje uschnout. Starý způsob je přívozem jako je např. v Purkarci u Hluboké nad Vltavou nebo Vám město postaví lávku. Něco takového se teď děje u Zimního stadionu v Českých Budějovicích. Lávku stavěl obrovský jeřáb, který musel uložit 2 části s celkovou délkou 70 metrů. Její otevření nejvíce očekávají fanoušci HC Mountfield, kteří parkují na Dlouhé louce a sem to budou mít díky lávce co by dup.

Oscarový režišér Jiří Menzel zavítal do Tábora, aby tu natáčel komedii Sukničkáři. Podle jeho slov není název úplně to, o čem film je. Nemusíte se tak bát lechtivých scén. V hlavní roli se budete moct těšit na Martina Hubu coby operního pěvce. Jiří Menzel dál pokračuje v natáčení další zastávkou v Českém Krumlově v zámeckém barokním divadle. Kdy přijde komedie o nastudování hry Don Giovanni ještě není známé.

ZPRAVY34.MP3 (2,8 MB)

 

V jihočeském kraji se opravují hlavní silnice vedoucí do Českých Budějovic. Řidiči ještě letos dostanou k používání nové asfaltové koberce. Náš zpravodaj Tomáš Jára sleduje každý den opravu silnice z Hluboké nad Vltavou až k odbočce na Chlumec. Každý den se koberec prodlouží o několik desítek metrů. V současné době zbývá dodělat kus od Staré Obory k Chlumci. Další opravovaná silnice je ve směru z Budějovic na Šumavu přes Prachatice. Náročná oprava vyžaduje uzavření silnice, následně je doprava odkloněná z tahu Budějovice – Němčice a Netolice na Sedlec a Hracholusky. Toto omezení skončí možná již za 2 týdny.

Známý budějovický šéfkuchař Petr Stupka putuje po jihočeském kraji, když nedávno zamířil na hrad Šelmberk u Mladé Vožice na Táborsku, kde učil vařit podle starodávných středověkých receptů na Festivalu dobové kuchyně. Veřejnost se mohla seznámit s jídelníčkem, který byl běžný i před pěti sty lety. Akci pořádá občanské sdružení Království Danar, které již dlouhou dobu dává dohromady zbytky starého hradu do podoby areálu řemeslného centra s ukázkami původních zvyků, řemesel, oblečení a nástrojů a v neposlední řadě i pokrmů.

V Táboře se bude 5. září otevírat Muzeum čokolády a marcipánu. Chutě návštěvníků se zblázní při pohledu na dvoumetrovou čokoládovou fontánu. Středem pozornosti je však marcipánový model historického centra Tábora. Aby návštěvníci nezůstali pouze u dívání, mohou si také vlastnoručně odlévat bonbony nebo zkusit kumšt marcipánového modeláře. Kdo z nich bude unavený, může jen tak pozorovat mistra cukráře při jeho práci.

ZPRAVY33.MP3 (5 MB)

 

Konečně jsme zpátky po 14 denní dovolené a s námi každý týden nové zprávy a dál připravujeme prázdninovou pohodu a zprávy tak nabídnou i tipy na výlet.

Nejdříve pohoda okolo Třeboně. Nejen koně se tam pasou, ale Třeboň vůbec je pastvou pro oči a duši všech, kteří tam zavítají. A potěší i chuťové pohárky mlsných jazyků např. díky masu z třeboňského kapra, ze kterého se dělá specialita kapří hranolky. Návštěvníci z ciziny často šáhnou po staročeské cibulačce, to aby měli dostatek sil sednout na kolo a objet Svět, tedy alespoň zdejší rybník.

Co to zase melete, Kelišová? - Ať se propadnu do západního Německa, jestli kecám, velebnosti. Tak s touhle větou se setkáte na každém kroku a hádejte kde? Ani po letech Hoštice u Volyně neztratili své návštěvníky díky filmům Slunce, seno, jahody, pár facek a erotika. Lidi stále zajímá i taková postel na kolečkách babičky Škopkový, třistapadesátka Venci Konopníka nebo nejlepší družstvo v kraji JZD Hoštice.

Říká se, že nejvíc síly měli odjakživa kováři. A že to platí i dnes, toho je důkazem umělecký kovář Ladislav Dobeš, který dokázal postavit za 36 dní rozhlednu u svého domu v Moravči u Mladé Vožice na Táborsku. Své úsilí spojil s evropskými penězi a dokázal postavit 13 metrů vysokou věž s 50 schody, která je dominantou zdejšího kraje. Kromě výhledu do krajiny České sibiře nebo na bájnou horu Blaník můžete vidět i kovářské muzeum.

Od začátku nového školního roku se mění jízdní řády budějovické městské hromadné dopravy. Dávejte pozor, pokud jezdíte linkami 1, 8, 18, 21, kde se změní směr. Více informací najdete na internetu www.dpmcb.cz.

 

 

Tento víkend se můžete, posluchači, přijít podívat do prostor třeboňských lázní – lázně Aurora a Bertiny lázně. Zájemci uvidí na vlastní oči lázeňské procedury, vybavení i rehabilitační pomůcky, navíc se Vám dostane odborného výkladu a to všechno zadarmo.

Jeden z nejvzácnějších předmětů na světě ukrývá klášter ve Vyšším Brodě. Kříž s kouskem dřeva z kříže, na kterém byl ukřižován Ježíš Kristus a posetý mnoha drahými kameny, byl znovu vyndán z trezoru, aby si ho nafotil a nakreslil Miloš Ondráček, který má za úkol kříž dostat na novou známku České pošty. 70 centimetrů vysoký předmět se jinak dostává z trezoru jenom při církevních oslavách a takhle se s ním budeme setkávat častěji.

Léto je čas, kdy si mnoho studentů chce vydělat peníze na zbytek roku. Narazíme na ně v obchodech u pokladen, v restauraci při obsluhování, hradech a zámcích jako průvodci, na koupalištích jako plavčík a plavčice nebo jako recepční, silnější studenti vezmou do ruky sekačky nebo kladiva a zednické lžíce. V Českém Krumlově však přišli s originálním nápadem získat sympatie a nějaké ty drobné z kapes turistů hraním na hudební nástroje. Dobrá hudba v kombinaci s heslem co Čech, to muzikant dělají radost i užitek.

 

 

Ze všech stran se na nás valí už 7. Vltavotýnské slavnosti města 27. a 28. července. Náměstí míru zažije každoroční nápor návštěvníků z celých Čech, kteří tak uvidí a uslyší postupně a hezky od podlahy pro děti večerníček Studia dell´arte, Monotonic Stereotajp, Michal Pavlíček s kapelou, Street wings a v pátek končí večerníčkem pro dospělé Revers kabaret parodi. V sobotu se ujímá oslav Sdružení obce baráčníků Vitoraz, které slaví 85. výročí založení. Program začíná Loutkovým divadlem Sluníčko, následuje průvod různých zájmových spolků, uvidíte dobové tance. Za hudbu se představí Klídek, Nuzický zvonek, Hé Bend a hlavní hvězda večera Václav Neckář s kapelou Bacily. Na úplný závěr bude slavnostní ohňostroj s komponovanou hudbou.

Viděli jste zámek Hluboká nad Vltavou, chloubu Jižních Čech. Na 99 procent ano. Ale co taková „malá Hluboká", tak to jsme Vám zamotali hlavu. Tento rodinný zámek Jaroslava a Jana – Marie Battaglia, který dávají už 12 let dohromady. Kromě nádherné architektury a parku můžete na zámku vidět kromě Bechyňské keramiky i od 11. srpna výstavu Adolfa Borna.

V Karlových Varech skončil již 47. ročník filmového festivalu. Festival proběhnul v pořádku. Ředitel a herec Jiří Bartoška si pochvaloval organizaci. Zlatý glóbus si odvezla za celoživotní přínos do světové kinematografie herečka Susan Sarandonová, hereckou cenu za polský film Zabít bobra Eryk Lubos, za přínos českému filmu Josef Somr a za nejlepší celovečerní hraný film Henrik režisér Martin Lund.

ZPRAVY30.MP3 (2,8 MB)

 

Fotbalista, hokejista nebo atlet roku. My máme úctu k soutěži a vítězům Hlava roku, Zlatý oříšek, kde se lidé ukážou podle toho, co dokázali nebo umějí vymyslet. Ale říká Vám něco Řepice? Není to zvíře, ale jihočeská vesnice, která letos vyhrála 18. ročník soutěže Vesnice roku. Inspirujte se na vlastní oči a udělejte si výlet ke Strakonicím. Uvidíte a zažijete kulturní a společenské akce pořádané čistě pro zábavu a veselí.

Tábor chce ulehčit parkování v centru města, které bylo vyhrazené jen pro místní obyvatele. Ty si museli kupovat roční kartu. Nově nebude stání vyhrazeno jen jim, ale od 9 do 15 hodin tam budou moci parkovat i ostatní, především pak turisté. V Táboře je ještě několik míst v parkovacích garážích nebo parkovišť, ale ty jsou většinou plná. My přidáváme dobrý nápad z Třeboně, kde se inspirují Rakouskem a tam je parkování zadarmo, jen musí řidič nechat v autě hodiny, na kterých je vidět, do kdy tam auto bude stát.

A máme tu další tip na dobrý rodinný výlet, když jsou ty prázdniny. Pokud toužíte po exotice a dobrodružství spojené s prohlídkou cizokrajných zvířat, můžete navštívit evropská zvířata v Zoo Ohrada v Hluboké nad Vltavou nebo vidět 55 druhů zvířat z celého světa v táborské ZOO – Větrovy a nebo se vydat za nebezpečnými aligátory do Protivína. Právě tam přibyl předposlední druh světa, 22. druh – bílý aligátor z Ameriky. Chybí jen krokodýl orinocký z Venezuely, a ten už je také naplánovaný.

Suchým Vrbným v Českých Budějovicích bude projíždět méně aut. Jihočeský kraj si je vědom neúnosné situace této části a chce tu postavit obchvat, aby auta, hlavně ty nákladní, neprojížděla přes obec, kde pak je velký hluk a prach, ale jela tam, kde to nikomu nevadí.

 

Radnice města Týn nad Vltavou přivítala radostně zprávu, kdy se kontrolovala Základní škola Hlinecká, jestli v budově nejsou nebezpečné látky jako azbest nebo minerální vlákna. Kontrola z března tohoto roku nic nenašla a pro žáky to znamená příjemné a ničím nerušené vyučování.

Další dobrá zpráva přišla z ministerstva dopravy. Hodně lidí si stále nevyměnilo své řidičské průkazy. Dost možná ani o tom nevědí. Proto naše rádio přichází s touto zprávou. Všichni řidiči, kteří mají řidičské průkazy staré od 1. ledna 2001 do 30. dubna 2004, si je musejí povinně vyměnit do 31. prosince 2013. Stát tak vyšel vstříc lidem, jinak by to museli stihnout do konce letošní roku.

Celá Česká republika zažila poprvé v tomhle roce velká vedra. Teploměry ukazovaly přes 30 stupňů. Lidé neváhali zahodit lehké bundy a dlouhé kalhoty a obléct se do kraťasů a triček. Ihned se všichni přesunuli z domovů na chalupy nebo rovnou k vodě. Nezapomeňte posluchači dodržovat pitný režim, hodně pít, tak dva a půl až tři litry vody.

Kdo myslíte, že závodí v disciplínách od roku 2002 jako hod granátem, střelba z pistole nebo samopalu, běh terénem s překážkami nebo seskok padákem? To si takhle dávají dostavení každý rok vojáci v Airborne triatlonu v Chrudimi, aby změřili své schopnosti speciální jednotky naší armády. Vojáci, jen do toho.

 

České Budějovice nakoupí nové vozy pro městskou hromadnou dopravu (MHD). Je to další krok v posílení městské dopravy na úkor projíždějících aut. Vozy MHD budou mít v blízké době samostatný jízdní pruh na zkoušku. Nebudou tak zdržovány v zácpách. Nová investice v hodnotě skoro 90 milionů přinese 5 nových autobusů a 5 nových trolejbusů. Velkou výhodou je jejich bezbariérovost a cestování po Budějovicích bude zase o něco příjemnější.

V nejbližší době se otevřou brány koupališť v kraji. Například v Olešníku, velmi pěkném koupališti, napouštějí bazén o víkendu. Další možnost je dojet si do Bechyně nebo Hluboké nad Vltavou, kde jsou dokonce 2 koupaliště a z toho 1 má tobogán. Českobudějovický bazén nabízí venkovní koupání s možností odpočinku na trávě, dlouhým bazénem se skluzavkou nebo kruhové brouzdaliště s unášivým proudem.

 

V obci Břehy u Týna nad Vltavou se mimo technopárty konají i tradiční rybářské závody. Navzdory špatnému počasí dokázalo přijít 42 rybářů. V sobotu začali chytat starší a v neděli přišli na řadu děti. Své síly a štěstí změřili rybáři na Vltavě na náhonu. Naše rádio zpovídalo účastníka soutěže Míru Petříka. Míra ulovil dva úlovky, kapra 45 centimetrů a vokouna u kterého nezáleží na délce, protože je to plevelná ryba. Za zmínku stojí pán, který si sednul na konec náhonu a za 7 hodin ulovil 30 kaprů.

České Budějovice zaplavili po vzoru Prahy tisíce běžců půl marathonu, kteří ovládli jeho centrum. Start byl na hlavním náměstí Přemysla Otakara druhého. Protože centrum není tak velké na náměstí se běželo během závodu ještě několikrát. Jedinou vadou na kráse bylo ošklivé počasí, přesně podle předpovědi naší rosničky Marcely Brezinové. Nezbývalo tedy než si vzít na sebe pláštěnku nebo nepromokavou bundu. Závodu se zúčastnil i profesionální běžec Miloš Škorpil, tentokrát v roli trativoda, tedy člověka který vede skupinku běžců, aby zaběhli trať za určitý čas. Muž který uběhl nejdelší závod z Atén do Sparty, tedy 246 kilometrů za 36 hodin, tady měl za úkol dovést do cíle běžce za dvě a půl hodiny. Miloš si ani neodpočine a musí pokračovat v pořádání ultramarathonu v Chebu, kde se poběží 370 kilometrů za šest dní. Nejlepším našim běžcem se stal Tomáš Ondráček 1 hodina 12 minut.

Šumava se opět zelená. Její největší protivník a škůdce kůrovec, brouk žijící v kůře stromu, se konečně začíná ztrácet. Díky používání šetrného způsobu likvidace kůrovce, kdy se kůra stromu oloupne nebo kdy se používají speciální sítě na jeho odchyt.

Blíží se čas dovolených a pro děti a žáky čas prázdnin. Proto spousta lidí přemýšlí kam na dovolenou. Naše kolegyně Hanka Ťupová doporučuje Itálii a její Caorle poblíž Bibione, které patří mezi nejoblíbenější místa českých turistů. Teploty zatím nejsou tak vysoké, něco kolem 23 stupňů, ale i tak se už dá koupat, jezdit na kolečkových bruslí a kole nebo si zajít na pizzu a zmrzlinu. Každopádně, kdo nechce sedět 8 hodin v autobuse, může poznávat krásy naší vlasti. Každý si tu najde to své, třeba v takovém Českém ráji úchvatnou přírodu a skály nebo na Třeboňsku spoustu vody a zábavy navíc jsou tu rovinaté cyklostezky, které nejsou náročné na fyzičku.

ZPRAVY25.MP3 (3,1 MB)

 

V naší posilovně zlepšují tělesnou kondici nové stroje. Kdo by to byl před časem řekl, jaký zájem bude o pravidelné chození do posilovny. Překvapivě vytrvalejší byly naše dámy (pánové se nechali tak trochu zahanbit). Jenže pravidelná platba za posilovnu se ukázala jako opravdu vysoká a nad naše možnosti. A tak jsme v Domově sv. Anežky přistoupili k nákupu některých menších posilovacích pomůcek a nástrojů. Kdo by čekal nějaké velké železné potvory, šeredně by se mýlil. Tak třeba první stroj se jmenuje TRX a je původem z
americké armády a vyznačuje se vlastně jen kladkou a textilními popruhy. U nás si ho hned osvojila Jitka Konrádová a hle, už se pyšní zlatými medailemi z plavání. Nebo Petr Maxa: „Uf, tak to je docela těžký," říká, když zvedá druhý nástroj - jednoruční činky, u kterých lze měnit zátěž. Posledním nástrojem je pak balanční podložka ve tvaru čočky. Desítky cviků pro posílení břicha, zad, k lepšímu držení těla i posilování - to je naše nová posilovna, ve které pokračujeme ve zlepšování tělesné kondice.

Ve Stožci na Prachaticku se otevírá nová naučná stezka, kde se především děti můžou seznámit jaká zvířata žijí na Šumavě. Děti s rodičema tak musejí zdolat příjemné 4 kilometry a zastavit se na 12 zastávkách, aby poznali i na vlastní kůži, jak se takovým zvířatům na Šumavě žije. Stezka je zatím jen pro pěší, ale už se plánuje přístup i pro handicapované turisty.

V Českých Budějovicích a dalších městech probíhala soutěž mladých hudebníků do 19 let. I díky přenosům rakouské televize je soutěž považovaná za odrazový můstek v jejich mezinárodní kariéře. V letošním  ročníku vyhrála Michaela Špačková, která už od osmi let hraje na klavír a zobcovou flétnu. Teď se ale naplno věnuje hraní na fagot.

V Londýně se přerušili přípravy na nadcházející olympiádu a pozornost celého světa si získala velkolepá ba královská oslava šedesátého výročí vlády anglické královny Alžběty druhé.  Ve městě nebylo k hnutí, stejně jako na řece Temži, kde bylo na tisíc lodí. Zahájení oslav ještě předcházely koňské dostihy Derby v jihoanglickém Epsonu.

ZPRAVY24.MP3 (5,2 MB)

 

Člověk, když stárne může zapomínat. To se děje většinou lidem, kteří žijí sami a málo mluví s druhými. Proti samotě si mohou vyjít ven na lavičku. Ale to by ještě neudělali dost pro svoje zdraví. Na to myslí v Písku, kde seniorům udělali speciální hřiště, pro aktivní odpočinek. V parku je minirotoped nebo přístroje na posilování svalů.

Za rádio Radiátor skládáme poctu poslední hvězdě černobílé éry českého filmu Zitě Kabátové. Slavná herečka si zahrála po boku Vlasty Buriana nebo Oldřicha Nového a dožila úctyhodných 99 let. Století tak mohla oslavit přesně za 11 měsíců. Za celou její hereckou kariéru i osobní šarm budeme držet minutu ticha.

Příroda nabízí mnoho zajímavých pohledů. Tím posledním bylo takzvané prstencové zatmění. Měsíc si „stoupnul“ před slunce a z ohnivého kruhu zbyl jen prstýnek. Abychom to však viděli, museli jsme letět alespoň do amerického Phoenixu nebo naopak na východ do Číny nebo Japonska.

Obloha se nedávno rozzářila díky první soukromé americké rakatě, která vynesla na oběžnou dráhu půltunový náklad a nazpátek odvezla více jak 600 kilogramů odpadu z vesmírné stanice. Americká vláda tak dala významnou zakázku do soukromých rukou.

ZPRAVY23.mp3 (2,5 MB)

 

Máta Peprná, Koriandr setý, Petržel kadeřavá, Kopr. To, co se teď děje v Domově svaté Anežky, jakoby kopírovali celé Čechy. Záhony zaplavila zelenina a bylinky. Češi se totiž stále více vracejí k pěstování na svých zahrádkách. Jak říká naše rosnička Marcela Brezinová: „Nic si pak nemusíme kupovat. V obchodě je to drahý a my to máme ze zahrádky čerstvý hned do polívky.“ Rádio Radiátor podporuje pěstování, zejména když se nepoužívají umělá hnojiva.

Město Týn nad Vltavou podporuje i v letošním roce sportovní a zájmové kroužky pro mládež. Podle počtu svých členů přidělila radnice příspěvky na jejich fungování. Nejvíce si tak odnese se svými třicetičtyřmi členy Tenisový klub. Jmenujme ale i ostatní jako Junák, Šachový klub, SK mladých nadějí, Framak – jezdecký klub, stolní tenis, florbal, karate nebo takový golf. Zároveň jak uvádí náš zvukař Fanda Bandy, ve městě není sport záležitostí jenom sportovních klubů, ale stačí se dojít podívat na hřiště na Hlinkách, kde se každou chvíli hraje fotbal jen tak.

Zatímco ta pravá rybářská sezona, kdy se mohou chytat dravci začíná až 15. června, musejí si rybáři vystačit pochlubit se s kaprem. Podle kraje musí mít míru, tak nějak kolem 40 centimetrů. Naštěstí jsou tu rybářské závody jako je ten ve Dřítni, který proběhne v sobotu 24. května od rána. Své síly a štěstí mohou změřit stovky rybářů, kteří mají rybářskou povolenku. Každý z nich si pak domů může odnést dva úlovky.

Jihočeská města se pustila do rekonstrukcí svých hlavních náměstí. V Mladé Vožici se opravuje horní část, kde ubude asfaltové plochy a nahradí jí zeleň. Kdežto zase v Písku se pustí do oprav dolní části Fígnerova náměstí, které začnou v srpnu kvůli připravovaného folklornímu mezinárodnímu festivalu od 22. do 26. srpna.

ZPRAVY22.MP3 (3,4 MB)

 

Jihočeské město Tábor není známé jenom pro své Husitské muzeum na náměstí, ale může být známé také pro nově vznikající muzeum hudby. To chce založit čecho-američan Pavel Neufus, který za svůj život nasbíral přes 1 milion desek. To je skoro jakoby od každého pražana pan Neufus dostal po jedné desce.

Zajímavá akce bude mít zastavení na českobudějovickém náměstí Přemysla Otakara druhého, kde bude pro všechny zájemce bohatý program s cílem přiblížit lidem německý jazyk. Akci pořádá Goethe institut ve spolupráci s německým a rakouským velvyslanectvím. Němčina v různých podobách, v písničce, divadle apod. Akce se následně přesune z jihočeské metropole do dalších univerzitních měst.

Praha byla o víkendu plná sportovců. Po jejích ulicích nejezdili auta, ale proháněli se běžci na 42 kilometrů dlouhé trati Prague Volkswagen marathon. Trasa přilákala na 9 tisíc nadšených běžců z 90 zemí. Za rádio radiátor gratulujeme amatérskému běžci Zdeňku Slunečkovi, který zaběhl o necelé 2 minuty lepší čas než známý bývalý fotbalista Pavel Nedvěd. Bývalý fotbalista po doběhu rozdal několik rozhovorů a hned zmizel, aby stihnul oslavu titulu Juventusu Turín. Závod ale nejlépe zaběhl etiopan Deressa Chimsa.

ZPRAVY21.MP3 (1,7 MB)

 

Dnes začínáme ohlédnutím za úspěšnou účastí kapely Živelná pohroma na soutěži Bohunický dřevák, která se uskutečnila v sobotu 24. března 2012. Tradičně živelně interpretované písně Malageo a Potkal potkan potkana nakonec přinesli kromě vítězství také dvě zvláštní ocenění za sborový zpěv a nejlepší tanečnici Jitku Konrádovou. Živelná pohroma vystoupila ve složení – Jitka Konrádová (tanec), Karel Domín, Hanka Ťupová, Tomáš Dvořák, Lenka Hintermuellerová, Tomáš Jára, Jirka Štěrba, Marcela Brezinová, Luboš Jiříček (zpěv), Karel Hladeček (housle), Martin Kolouch (kytara), Ondra Bouška (basa), Honza Šesták (harmonika).

Dílnou PO-TISK prošlo 13 tisíc deodorantů, šamponů a etuí. Ne, ne, nemáme takovou spotřebu hygienických potřeb. Tolik předmětů prošlo rukama pracovníků chráněné dílny PO-TISK při zajištění zakázky společnosti dm drogerie markt na kompletaci dárkových sad se vzorky pleťové kosmetiky.  Přineslo nám to práci na pět týdnů. A byl to fofr,“ říkají Dan Chyňava a Lenka Hintemüllerová z PO-TISKu, kteří společně se svými dalšími kolegy zkompletovali 800 beden. Společnosti dm drogerie markt moc děkujeme a těšíme se na další podobnou spolupráci.

V sobotu se jela každoroční rallye Křivonoska. Tentokrát už po čtyřicátédruhé z kempu u Hluboké nad Vltavou. Ráno jste mohli potkat na silnice do Bechyně motocykl Indian, auto naší výroby Aero nebo spoustu dalších veteránů vyrobených do roku 1945. Celkem jich bylo k vidění 295.

Atmosféru končící války roku 1945 a našeho osvobození mohou diváci shlédnout na vlastní oči v Plzni. Jsou to největší oslavy v České republice. V průvodu se prohnali američtí vojáci v Jeepech, projel i těžký tank. Oslavy se konají také různě po České republice, všude, kde padli vojáci.

ZPRAVY20.mp3 (2,4 MB)

 

Vltavotýnská radnice zve 26. 5. 2012 na 4. ročník Mariánské poutě, v zámeckém areálu Koloděje nad Lužnicí,  od 10.00 hod. Bližší informace a program naleznete na  stránkách města.

V České republice přibývají cyklostezky jako houby po dešti. Dlouhé tratě jsou ideální nejen pro bruslaře, ale i cyklisty. Zatím nejdelší trať je cyklostezka Bečva se 160 kilometry. Beskydská trasa přes Valašsko, Moravské brány až na Hanou je určená zase spíše cyklistům.  Druhou nejdelší je z Jihlavy do rakouského Raabsu, která měří také neuvěřitelných 130 kilometrů. Trasa spíše pro cyklisty je náročnější díky mnoha kopcům. Posluchači, máme před sebou příjemné počasí, tak neváhejte, sedněte do auta, pak na kolo a poznávejte krásy Čech i Rakouska.

ZPRAVY19.MP3 (2 MB)

 

V Domově svaté Anežky vrcholí přípravy na tradiční stavění májky, které bude 27. dubna. Skupina Živelná pohroma a jmenovitě Fanda Bandy a Hanka Ťupová  pilují zpěv. Součástí vystoupení bude i tanec v krojích.

Městská poliklinika v Týně nad Vltavou dostane nový kabát a plastová okna. Město si investicí slibuje úspory energií.

Už Vás doma děti zlobí? Máte jich plné zuby. Tak nezapomeňte na blížící se zápisy do mateřských škol. Vaše dítě bude mít přirozený kontakt s dalšími dětmi, něco se naučí.

Zkuste si představit, jak dlouhou chvíli prožívají vězni odsouzení třeba na 10 let. To že čas nejde trávit jenom postáváním a přešlapováním je snad každému jasné. Jak tedy vězně zabavit? Knížky nebudou příliš populární, za to když chlapovi strčíte dláto a šroubovák do ruky, určitě se nudit nebude. V nově otevřené truhlářské dílně ve věznici Mírov dlouhodobě odsouzení vyrábějí různé výrobky podle přání zákazníka a jsou konkurenceschopní. Nebo se dala dohromady parta lidí, kteří udělali model hradu Mírov. Za vzor však museli použít pozměněnou původní předlohu, aby vězni nemohli podle současného stavu naplánovat útěk.

ZPRAVY18.MP3 (1,4 MB)

 

Naše rádio má v logu radiátor. Ale co takové Vodňany? Napadá nás kuře nebo štika… A co napadá Vás? Kdybyste měli nějaký nápad, můžete se zúčastnit soutěže, kterou vyhlásila vodňanská radnice. Soutěží chce zvýšit zájem o město, ale najít také novou tvář.

Z nuly na sto za 6 sekund, maximální rychlost 250 kilometrů v hodině. Budou to snad piráti silnic? Ne, to jenom naše policie dostává nová rychlá auta, aby si posvítila na všechny, kdo budou porušovat dopravní předpisy. Konečně bude na dálnicích a rychlostních silnicích bezpečněji.

Máme za sebou Velikonoce. Pro mnoho lidí na celém světě jsou tyto svátky spojeny s ukřižováním Ježíše Krista. V pátek, v den, kdy Ježíš byl usmrcen, se nejedlo maso. V neděli pak z mrtvých vstal. Na Filipínách se lidé každoročně nechávají ve znamení Ježíše přibít na kříž a prožít křížovou cestu, aby na vlastní kůži pocítili Ježíšovo utrpení.

ZPRAVY17.MP3 (1,1 MB)

 

Ve čtvrti České vrbné si uvědomují, že nemusejí přes řeku hned stavět most, ale stačí jim zařídit přívoz, aby se lidé a věci dostali na druhou stranu Vltavy. Zároveň je to v dnešní moderní době romantické takhle zpomalit čas a vychutnat si proudící řeku a krásnou přírodu kolem.

V Boršově nad Vltavou už potřetí světili zvon. To, že zvon někdo ukradl je smutná zpráva, ale to, že se pořád najdou lidé, kteří nepřestanou doufat a ihned se pustí do práce, když je potřeba, tak to zasluhuje obdiv. Policie totiž zvon našla a předala místním, kteří jej vracejí na své místo.

Zpravodaj Fanda přispěl zprávou z města, kde bydlí. V Protivíně je největší česká farma krokodýlů. Své úspěchy místní chovatelé chtějí zúročit v chovu ohroženého druhu krokodýla z Indie. Samice snesla 15 velkých vajec a teď je dali do inkubátoru, aby se zahřáli a mohli se vylíhnout. O dalším osudu těchto nenarozených krokodýlů Vás budeme průběžně informovat.

Každý z nás jistě známe Šumavu. Ale známe jí ještě líp? Co Vás napadne, když se řekne Čertovo, Černé, Plešné, Prášilské nebo zvláštně znějící Laka? Máte pravdu Vy, co říkáte, že to jsou jezera. Tyhle jezera jsou známé pro čistou vodu. Méně lidí už ale ví, že je to díky tomu, že ve vodě nežijí ryby a organismy. Smutné je to, že to vzniklo průmyslovou výrobou, která vypouštěla do vzduchu těžké kovy. Bude trvat celých dalších 30 let, než voda těžkých kovů zbaví a začne v jezerech opět život.

Třeboň pro někoho známé místo kvůli jeho zámku nebo Schwanzenberské hrobce, pro někoho jako místo relaxace v nejznámějších lázních Aurora nebo je také místem, kde si můžete obejít celý Svět za dvě hodiny. Nově přibude ve městě ještě atrakce - loutkové divadlo, které podle starosty nebude v kvalitě ani mercedesem nebo trabantem, ale hezkou českou Octávií.

Ještě Vám doma někde leží papírová padesátikoruna? Už s ní sice nezaplatíte, ale ještě pořád máte šanci vyměnit jí od 1. dubna 2012 do 31. března 2017 v České národní bance. Podle pravidla ká ká dé – každá koruna dobrá se vyplatí navštívit Českou národní banku, nemyslíte?

ZPRAVY16.MP3 (2,6 MB)

 

Čím dál tím víc se scházejí farmáři a pěstitelé, aby prodávali nebo ukázali svoje výrobky na farmářských trzích. Tyhle výrobky vznikají bez používání chemických přípravků v takzvané bio kvalitě. Lidé si mohou zajet do Blatné k zámku. Nebo v Týně nad Vltavou v sobotu. Zároveň se čeští farmáři stávají dodavateli nejlepších restauracích.

Nízké hladiny řeky Lužnice využili dráchovští, aby se připravili na další roky, kdy bude velká voda. Součástí prevence povodně je i nově budovaná zeď, která zabrání tekoucí vodě ohrozit domy v blízkosti řeky.

Blíží se den, kdy budou moci cyklisté nebo lidé na kolečkových bruslích jet z Českých Budějovic až na Hlubokou po vlastní cyklostezce. Za delší čas pak prodlouží tuto trasu kolem řeky až do Týna. Už se v tomhle počasí nemůžeme dočkat.

Pivovary lákají zákazníky na různé novinky. Čím dál tím víc se prodává pivo v lahvích. Výrobci tak chtějí sexy lahve piva, které na první pohled zaujmou oko pivaře. Další možností je výroba piva s různými příchutěmi – citron, pomeranč.

Řidiči si poprvé v této zimě vyzkoušeli rozdíl ve vzorku pneumatiky kvůli povinné výměně zimních gum za letní. Zimní gumy jsou jakoby prořezané na více malých kousků, a tak pomáhají lépe držet auto na silnici. Pro řidiče je auto ovladatelnější, dříve zabrzdí a celkově je jízda bezpečnější. Policie přišla se statistikou (celkovými čísly), že díky zimních gumám ubylo dopravních nehod o polovinu.

ZPRAVY15.MP3 (1,8 MB)

 

Začala oprava českobudějovického železničního nádraží. Kromě kolejí z plzeňského směru se především vybaví nádraží moderními věcmi jako jsou osobní výtahy pro bezbariérový přístup nebo orientační a informační systém pro nevidomé a slabozraké. Naopak zůstane zachovaná celá řada věcí původní architektury. Nástupiště jsou tak v místě, kde se dřív vystupovalo.

Když Vás bude bolet hlava nebo zuby, koupíte si Panadol. Když máte chřipku nebo teplotu pak si půjdete pro Paralen. Nebo když chcete ject vlakem a dělá se Vám zle, šáhnete po Kinedrilu. Jenže kde ho koupit, když už je lékárna zavřená? Nově si budete moci dojít do samoobsluhy. Takže i starší lidé nebudou muset kvůli Paralenu dojíždět do města, ale dojdou si do Jednoty.

Čechum už nestačí nálepky dobré kuchyně Zdeňka Pohlreicha, proto i k nám zavítali světoví porotci a zkoumali, kdo u nás vaří tak dobře, jako ve světě. Obtížnou zkouškou prošli pouze 2 pražské kuchyně – hotel Alcron a restaurace Degustation. Gratulujeme nejlepším českých šéfkuchařům Romanovi Paulusovi a Oldřichovi Sahajdákovi. My z rádia Radiátor doporučujeme táborskou restauraci Nautilus, kde vaří šéfkuchař Martin Svatek. Degustační meny Vás vyjde na třetinu pražských cen a najíte se stejně výborně, né-li lépe.

Představte si, že italské babičky hlídají svá vnoučata třikrát čestěji než ty české. S tím také souvisí zjištění výzkumu, že lidé, kteří už mají děti, navštěvují prarodiče stále méně. To se pak projeví tím, když jim chtějí dát prarodiče, co nejvíc lásky nebo dárků, svá vnoučata rozmazlují. Ale je to snad jejich chyba, že je vidí málo a přitom je mají tak rádi?

V Českém Krumlově je šrum, sjeli se tam studenti architektury, aby pomohli navrhnout novou podobu otáčivého hlediště. Jeho stávající poloha je trnem v oku mezinárodní organizace ochrany kulturního dědictví UNESCO. Sešla se celá řada vynikajících návrhů, tak uvidíme, jestli nějaký povede ke konečné podobě.

V Americe se může jezdit autem už od 16 let. Naše ministerstvo dopravy se tím nechalo inspirovat a zabývá se možností udělat si řidičák od sedmnácti. Výhodu to má v tom, že by teenageři museli do svých osmnáctin jezdit jen pod dohledem svých rodičů. Dávají si tak více pozor na auto rodičů i si berou více jejich rady k srdci.

ZPRAVY14.MP3 (2,9 MB)

 

Českobudějovická policie slaví úspěchy na poli v boji s kriminalitou. O tom, že před rukou zákona nikdo neuteče, se na vlastní želízka přesvědčil lupič, který přepadl banku v Českých Budějovicích. Peníze sice utrácel plné dva roky, ale teď je bude muset všechny do poslední koruny vrátit, takže na to bude vydělávat hezkých pár let.

Do škol na českobudějovickém sídlišti Máji se navracejí děti. Před tím museli školy opustit kvůli výskytu azbestu, zdraví nebezpečné látce. Celá akce nabrala takových rozměrů, že přinesla hodně starostí vedení města, ale i samotným dětem a rodičům, kteří museli několikrát měnit školu. Teď už je konečně všechno v pořádku.

V Týně nad Vltavou se pustí do rekonstrukce Vodňanského sídliště. Radnice získala deset milionů, aby k lepšímu změnila chodníky, některé paneláky. Peníze půjdou i do volnočasového vybavení čtvrti. Do místní posilovny. Týnští tak budou moci udělat něco pro své zdraví.

Postupně se ukazuje, jak náročné je a bude bagrování nejstarší umělé nádrže v Evropě táborského Jordánu. V současnosti probíhá ražba štoly v úrovni dna Jordánu, která bude odvádět vodu při jeho vypouštění. Práce je natolik zajímavá, že se na těžaře chodí dívat, čím dál tím více lidí.

Před měsícem jsme přinesli pozvánku o tradičním festivalu piva v Táboře. Málokdo však ví, že Tábor je městem zaslíbeným gastronomii. Zrovna teď vrcholí přípravy festivalu, kde si přijdou na své milovníci vína. Robert Valenza vypichuje především ochutnávky vín nejlepších českých a moravských vín. Doprovodný program nabízí také přednášky, výstavy, divadlo nebo vzdělávací akce a gastronomické večery. Nezpomeňte na 4. ročník od 15. do 31. března 2012.

Octavie, Superby, Fabie, Roomsteři, Yetti, nebo Citiga - mladoboleslavská auta se vyrábějí čím dál, tím víc. O naše auta je zájem na domácím trhu, ale i v zahraničí, zejména pak v Číně. Stále více lidí si mění stará a mnohdy nebezpečná auta za nová, ta bezpečnější. Nemůžeme vynechat ani přínos pro naše ovzduší, kdy nové auto vypouští méně nečistot.

ZPRAVY13.mp3 (4,6 MB)

 

Jaderná elektrárna Temelín prošla dalšími zátěžovými zkouškami a lidé se nemusejí obávat, že by hrozilo riziko havárie. Vydrží dokonce náraz letadla v případě teroristického útoku. O to více se divíme rakouským spoluobčanům, kteří se obávají i když žijí dále než my tu v Týně nad Vltavou.

Pražský dopravní podnik chce zlepšit spánek lidem bydlícím nad metrem. Od 1. března se zrušili noční linky po dvanácté hodině. Zmizí tak i neustálé chvění a hluk hrníčků.

Zajímavý nápad ověřují v referendu Švýcaři. Zatímco u nás máme nárok na 20 dní dovolené, Švýcaři by rádi uzákonili rovnou celých 6 týdnů dovolené. K návrhu se připojuje i tým rádia Radiátor. Doufejme, že si toho všimnou i naši zákonodárci.

V současné době se potýkají různé kouty České republiky s tajícím sněhem a záplavami. Na Prachaticku jdou dál a předcházejí záplavám u Farského potoka, který díky rozšíření pojme daleko více vody než doteď. Vodu pojmou i přirozené meandry.

Jistě znáte nepříjemné obíhání úřadů, kdy jeden úřad Vás odkáže na druhý, protože nemůže zjistit určitá data. Nově věc řeší jedno centrální pracoviště, které bude znát základní osobní údaje a ostatní úřady se k němu v případě potřeby jednoduše připojí a zjistí si údaje za Vás.

Stáje Noskov u Mladé Vožice se zúčastnili 13. jezdecké přehlídky pro diváky u Písku. Doplnili tak třicítku dalších koní, které mohli lidé obdivovat. Samotným vyvrcholením přehlídky v Zemském hřebčinci se stala takzvaná skoková čtverylka, jinak známá z tance.

Po vzoru Domova svaté Anežky otevírá soběslavská Rolnička sociálně terapeutické dílny – keramickou a textilní dílnu, kde se lidé naučí pracovat a připraví se na povolání nebo budou jednoduše mezi lidmi.

ZPRAVY12.MP3 (2,2 MB)

 

Krátce z Písku. Pokud budete chtít investovat do nemovitostí, budete si moct koupit byt v Písku. Alespoň o tom uvažuje písecké zastupitelstvo.


Od středy 8. února proběhne již 22. ročník Reprezentačních slavností piva v Táboře v Hotelu Palcát. Milovníci piva si budou moct přinést vlastní půllitr a ochutnat do sytosti piva z Německa, Ruska, Rakouska, Slovinska, Kazachstánu, Holandska, Běloruska, Slovenska a samozřejmě z Čech. Výrobci piva budou mezi sebou soutěžit o Zlatou pečeť. Jmenujme alespoň některé zástupce – Staropramen, Budvar, Krušovice, Litovel, Heineken, Svijany, Dudák, Herold, Poutník, Bernard nebo poslední 109. Pivovárek z Plzně.


V Jindřichově Hradci dostanou žáci za samé jedničky vstup do místního bazénu za symbolickou korunu. Mohla by to být inspirace i pro další města.
Magistrát v Českých Budějovicích se rozhodl rozšířit školky o 77 míst. Reaguje tak na vyšší počet předškolních dětí i přání rodičů.


Do Jihočeského kraje budou letos proudit velké peníze na modernizaci železničních tratí. Stovky miliónů mají zajistit rychlejší a komfortnější cestování vlakem hlavně mezi většími městy – koridor Praha – Tábor – České Budějovice a dál na Rakousko.


Ze světa. V Rusku budou mít policisté nové uniformy. Mají si tak získat lepší pověst i důvěru tím, že uniformy navrhnuli filmoví kostyméři. Zatímco policisté vypadají podobně jako dříve, větší rozruch vyvolávají ženské uniformy, které nápadně připomínají letušky.


ZPRAVY11.MP3 (2 MB)

 

Klub českých turistů v Táboře vyhlásil sbírku za obnovu nedávno shořelé rozhledny na Větrovech tzv. Hýlačky. Do sbírky se může zapojit každý. Snahu turistů podpořila i místní radnice darem 100 tisíc korun. Doufejme, že se v blízké době vybere dostatek peněz, aby se rozhledna začala, co nejdříve opět stavět. Více informací na www.kct-tabor.cz.


Čím dál hlasitěji se šeptá, že v Pardubicích bude vládnout místní známé dostihové dráze několikanásobný vítěz Velké pardubické Josef Váňa. Aby tomu tak nakonec bylo, musí se dohodnout s vedením města. Podle všeho mu je nakloněné i pro jeho velký věhlas. Josef Váňa loni vyhrál již 8. závod s koněm Tjumenem.


 5. základní škola v Jindřichově Hradci vyhlásila soutěž pro žáky ostatních jindřichohradeckých škol na téma znáš svoje město? Soutěž bude probíhat v několika kolech a jde v ní o to poznat podle otázek zajímavá místa ve městě.


Hasičské muzeum v Bechyni se opět stěhuje. Místní expozice poznala již bývalou synagogu, doteď je na náměstí v městském muzeu a nově se přestěhuje do zrekonstruované sýpky u nádraží. K vidění tam budou historické hasičské vozy i výbava, kterou měli hasiči v minulosti.
ZPRAVY10.MP3 (1,6 MB)

 

V Týně nad Vltavou zasedalo vedení města. V tomto roce plánují žádat peníze na výstavbu skate parku, který má také sloužit jako prevence kriminality. Město se bude touto otázkou zabývat i prostřednictvím nově jmenované  pracovní skupiny, která přispěje k poklesu kriminality. Do toho ještě přibývá Strategie protidrogové politiky na rok 2012 až 2015, která obsahuje i podporu volnočasových aktivit pro děti a mládež v Týně nad Vltavou.


Hlubocká ZOO Ohrada připravuje rozšířit počet zvířat. Vyrůst má nová expozice u Munického rybníka, kam se pak nastěhují noví obyvatelé – tygři, orli nebo medvědi. Vše má být hotové do poloviny příštího roku.


Další zpráva přišla také z Hluboké nad Vltavou. Město chce přilákat ještě více návštěvníků. Zatím mohou navštívit zámek nebo golf. Smělé plány sahají až k roku 2020, kdy chce postupně investovat miliardu korun na vybudování zábavního centra, vodního světa, přibýt mají nové cyklostezky i chodníky.


ZPRAVY9.MP3 (1,4 MB)

 

Přírodou vládne nezvykle teplé počasí. Můžete si všimnout sedmikrásek v trávě nebo pupenů na stromech. V Českém Krumlově si zase spletli medvědi roční dobou, když mezi sebou provádějí obvyklé námluvy a páření, které jinak dělají až na jaře.

Vláda České republiky se rozhodla udělat velké kroky v otázkách ústavní péče. Do budoucna říká ne těmto zařízením. Děti tak budou vychovávány v rodinách, jak je běžné.

Zemřel další významný člověk České republiky Josef Škvorecký. Dlouhá léta sice žil v Kanadě, kde měli se svojí ženou nakladatelství, ale stále zůstal věrný své vlasti i rodnému městu Náchodu. Posluchači ho znají díky jeho humoru známému z knih a filmu Tankový prapor i popisu krásných let svého mládí v podobě Danyho Smiřického v Prima sezoně.

Národnímu klenotu, českobudějovickému výrobci piva, Budvaru se minulý rok dařilo. Byl to druhý nejlepší rok ve 120leté historii.

Jižním Čechám také dělá čest Hana Oberpfalzerová. Mladá studentka, která vystudovala italskou univerzitu v Pise, umí kromě italštiny dalších osm jazyků. Navíc teď na ní čeká další výzva naučit se indonéštinu. Hanko fandíme ti, tak to má být.

ZPRAVY8.mp3 (1,5 MB)

 

Silvestrovské oslavy probíhali po celých Čechách. Každým městem zaznělo odpočítávání posledních sekund starého roku a pak už se jen rozezvučeli rány dělobuchů a rachejtlí. V Českých Budějovicích byl sice zákaz ohňostrojů, ale nakonec všechno bylo jako jinde.

V neděli proběhl televizí novoroční projev pana prezidenta Václava Klause. Vzpomínal na nedávno zesnulého bývalého prezidenta Václava Havla a ocenil jeho práci. Pak se věnoval současné situaci, kdy Česká republika, ale zejména ostatní státy jako Itálie, Španělsko, Irsko nebo Řecko mají obrovské dluhy. Podle něho sice bude tento rok o malinko těžší než rok 2011, nemáme však ztrácet naději a máme si pomáhat.

Minutu po půlnoci v novém roce se rozhořel velký boj o titul prvního novorozeného dítěte v roce 2012. Za jižní Čechy se pustila do boje Natálie z táborské nemocnice, které tímto přejeme nejen šťastný rok 2012.

Několikrát se myslivci i další lidé pokoušeli chytit klokana Vendelína. Dva týdny se totiž toulal po lesích u Humpolce. Po marném boji a lovu se nakonec vrátil sám od sebe domů ke své majitelce.

ZPRAVY7.mp3 (1,3 MB)

 

V neděli umřel náš první prezident po sametové revoluci Václav Havel. Byl to náš nejvýznamnější státník, známý po celém světě. Narodil se v roce 1936 a letos oslavil jubilejní 75. narozeniny. Každý rok přenášel novoroční poselství v duchu pravda a láska vítězí nad lží a nenávistí. Celé jeho rodině přejeme upřímnou soustrast a prosíme Vás přidejte se k následující minutě ticha.

O víkendu přijelo do jižních čech Betlémské světlo, které putovalo z Rakouska díky skautům. Tohle světlo naděje přepalovali skauti například pomocí petrolejek. Do Českých Budějovic jej přivezl plzeňský oddíl.

S nástupem nového roku také většinou přicházejí změny. Od 1. ledna 2012 dochází ke změně ve vyplácení dávek, příspěvků a podpory poskytovaných Ministerstvem práce a sociálních věcí – nově je bude vyřizovat a vyplácet Úřad práce. Dávky v hmotné nouzi, příspěvek na péči nebo dávky pro zdravotně postižené budou zařizovány v pobočce Úřadu práce v Týně nad Vltavou ve 3. patře Městské polikliniky.

Zvukový soubor bude zpřístupněn s vydáním dalšího dílu v raním vysílání Rádia Radiátor

ZPRAVY6.mp3 (1,4 MB)

 

V Budějovicích se začíná mluvit o tom, zda-li letošní vánoční trhy se svými stánky mohli být menší. A to z toho důvodu, že minulé roky tady bylo místo i pro veřejné kluziště. Lidé by tak rádi udělali kompromis a příští rok by navštívili na náměstí Přemysla Otakara 2. obojí.

Na přicházející svátky i oslavu příchodu nového roku se připravuje nejznámější jihočeské pivo. Náš redaktor Robert Valenza si všimnul, že se nově bude točit 12 stupňové pivo – ležák do 5litrových soudků.

Sportovní nadšenci se konečně dočkali. Zatímco v nižších polohách není žádný sníh, na horách už je sněhu dost. Někde se navíc dosněžuje, ale podle naší rosničky, počasí bude spíše přes den nad nulou, dokonce Vánoce mají být na blátě. Otevřeli se tak všechny lyžařská centra podél hranic s Rakouskem, Německem nebo Polskem.

Přestože se pořád mluví o finanční krizi, obchody praskají ve švech. České domácnosti se totiž pustili do velkých vánočních nákupů. Velkými útratami dávají vydělat prodejcům a obchodníkům i státu na daních. A to prodejci ještě nepřišli s největšími slevami, které obvykle přijdou až po novém roce.

ZPRAVY5.MP3 (1,5 MB)

 

O železné neděli dne 27. listopadu byl rozsvícen vánoční stromek na náměstí Míru v Týně nad Vltavou. Součástí byly trhy se stánky. Lidé si pochutnávali na předvánočních dobrotách, i se zahřívali punčem. K nejhezčím stánkům však patřil stánek Domova sv. Anežky s pestrou nabídkou keramických výrobků. Náladu umocnilo zpívání českých vánočních koled. V celém městě se lidé mohou setkat se svítícími ozdobami kromě náměstí také na starém a novém mostě, i na Brašově.

Podobně tomu bylo na Hluboké nad Vltavou nebo v Českých Budějovicích, kde začínají adventní trhy. Stánky nabízejí velký výběr jídel včetně tradičního punče, svařáku, medoviny, trdelníků a perníků, keramiky nebo doplňků do šatníku, rukodělné krajky a košíky. K tomu všemu hrála lidová hudba.

V neděli také osvítil vánoční strom Staroměstské náměstí v hlavním městě Praze. Tentokrát však pražany pokořil svou výškou vánoční strom, který mají v jihočeském kraji na Kvildě.

ZPRAVY4.MP3 (1,2 MB)

 

V pátek 18. listopadu přijede do Domova sv. Anežky Česká televize. Bude natáčet reportáž pro pořad Náš venkov. Chtějí natočit postupnou změnu a vývoj Čihovic, kde vzniknul z původního statku Čihovický dvůr, který dnes pořádá agroturistiku a vzdělávací akce i Domov sv. Anežky, který se vypracoval na nejlepšího poskytovatele sociálních služeb v České republice.

22 českých měst už podepsalo uhersko hradišťskou chartu, ve které se zavazují udělat lepší podmínky pro cyklisty. Tato města už nakreslila pruhy na silnicích 1. tříd, aby cyklisti měli místo na silnici jen pro sebe. Nově se budou cyklostezky dělat místo asfaltu ze štěrku, aby se za stejné peníze postavilo více kilometrů cyklostezek.

Špatnou situaci v čechách se rozhodli řešit romové, kteří chtějí založit svou politickou stranu. Jedním z důvodů je omezování jejich práv. Chtějí mít vliv na politiku i vytvořit Romské sdružení pro řešení otázek vztahu mezi romy a českou společností.

Mluvčí americké vlády odpověděl na otázku, kterou požadovali tisíce lidí po celém světě. Týkala se informací, které by měly objasnit ufo. Odpověď popřela jakýkoli kontakt nebo důkazy s mimozemšťany.

ZPRAVY3.mp3 (1,6 MB)

 

Politici mluví o volbě nového prezidenta ČR. Horkým kandidátem je současný ministr zahraničí Karel Schwanzenberg. V regionu jižních čech je také znám jako majitel zámku Orlík, Hluboká nebo zámek v Českém Krumlově.

Podzimní výlovy jsou na jihu čech v plném proudu. V pátek 28. října proběhl výlov rybníka Bezdreva u Hluboké nad Vltavou. Součástí výlovu byl prodej čerstvě ulovených ryb a ochutnávka specialit. Rybáři vylovili kapry, tolstolobiky, amury a další v menším množství. Dobrou zprávou je, že cena kapra na vánoční stůl zůstane za 1 kilogram na stejné úrovni jako minulý rok.

Pro bruslaře, cyklisty, vozíčkáře nebo maminky s kočárky je nově udělaná cyklo-bruslařská stezka v Týně nad Vltavou. Napojuje se na dříve udělanou stezku od parkoviště pod kostelem na konec města. Nově byla prodloužená až k obci Břehy. Jedinou nevýhodou je, že stezka není osvětlená a stává se v noci o to více nebezpečnou.

Poslední den v říjnu přibylo dítě, které znamená překročení hranice 7 miliard lidí na zemi. Tato zpráva přišla z Ruska. Přestože na světě lidí přibývá, jiná situace je v Evropě i České republice, kde počet lidí přibývá jen díky cizincům.

ZPRAVY2.mp3 (1,3 MB)

 

Domov svaté Anežky začal s prodejem novoročenek 2012. Ke stávajícím, velmi úspěšným přáním, přibylo dalších 30 novinek. Za rok 2011 se staly velmi žádané, když jich na 80 odběratelů koupilo téměř 30 tisíc kusů.

10. října proběhla 28. schůze rady města Týn nad Vltavou. Město tak schválilo například zaměřit se na problematiku úklidu bývalého kulturního domu Hlinky. Rada také určila termín k tvorbě rozpočtu města na příští rok. Nově převezme Základní škola v Týně na Malé straně dopravní hřiště do svého hospodářství.

Nejnovější čísla nezaměstnanosti na jihu čech ukazují snížení nezaměstnanosti. Její míra klesla o 2 desetiny na 6,4 procenta. Po Praze je tak jihočeský kraj nejlepším zaměstnavatelem

Český statistický úřad přišel se zprávou o počtu obyvatel v České republice. Koncem června jich bylo 10,54 milionu. To je o 9300 lidí více než na začátku roku. Přesto klesala porodnost.

Nově provedený průzkum naznačil, že se češi více bojí závislostí na hracích automatech než alkoholu. Zároveň chtějí zdanit příjmy z hazardu. Naproti tomu stále zůstávají na předních místech ve spotřebě alkoholu, přestože v posledních letech spotřeba například piva klesá.

ZPRAVY1.mp3 (1,3 MB)